Силно присъствие на български вина от местни сортове на ВИНАРИЯ 2019 - plovdiv.utre.bg

Силно присъствие на български вина от местни сортове на ВИНАРИЯ 2019

20 февруари 2019, 19:00 | plovdivutre
 • Снимка:
  МП Пловдив

  Гроздовата реколта през 2018 г. е 153 хиляди тона

 • Снимка:
  МП Пловдив

 • Снимка:
  МП Пловдив

В нея се представят 127 български и чуждестранни изби

Силно присъствие на български вина, ориентирани към местни сортове,  има на ВИНАРИЯ 2019. 127 български и чуждестранни изби участват в 27-ото издание на международната специализирана изложба „Винария“. 28 са новите изложители, а 7 компании се завръщат на престижния форум за лозарство и винарство. Със свои продукти се представят Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Словения, Турция, Франция и Швейцария.
„Градът на виното е по-голям и по-интересен. Тази година в него се демонстрират нови продукти, които следват зелената линия и желанието на потребителите за здравословно хранене и по-висок стандарт на живот“, заяви в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц.Иван Соколов. От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж.Красимир Коев заяви, че гроздовата реколта през 2018 г. е 153 хиляди тона. „Над 200 са отличията от международни конкурси на български винопроизводители само през 2018 година“, подчерта инж. Коев. Той посочи, че за 7-а поредна година се наблюдава ръст на износа на вино. 64 млн.литра вино е изнесено през миналата година, а вътрешното потребление е около 120 млн.литра.
В момента се разработва нова концепция и визия на Международния конкурс за вина, спиртни напитки и винено бренди, за да стане още по-авторитетен, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара, която е организатор на проявата. Целта е да се привлекат повече чуждестранни журналисти, сомелиери, търговци и ценители, за да може по-добре да се промотира българското вино по света, се казва в официалното становище на Камарата. Новият формат на конкурса ще влезе в сила още догодина – на „Винария 2020“, добавиха от НЛВК.
За пета поредна година Градът на виното, пресъздаващ уникалната атмосфера на пловдивските възрожденски къщи, посреща посетителите със зони за дегустации на най-добрите вина от 11 държави, за гурме демонстрации, за презентации и майсторски класове, както и с места за отдих и магазин, където ценителите могат да купят вина на цени на производителите.
В 11-та палата на панаирния комплекс се презентират храни и кулинария от Апенините в зоната „Вкусове от Италия“, която се провежда за 15 поредна година в рамките на престижната изложба. Вино от Калабрия за първи път представя на своя щанд на „Винария“ известният италиански сомелиер и преподавател в Нов български университет Маурицио Ферери. 

В хармония с щандовете за вино и спиртни напитки е позиционирана и изложбата „Фудтех“, на която могат да се дегустират здравословни продукти от хранително-вкусовата промишленост. Тук е разположен и суши бар, който допълва палитрата от вкусни изкушения. Гостите на 11-та палата имат възможността да оценят предлаганите продукти в конкурса „Изборът на потребителя“. Градът на виното очаква своите посетители до 24 февруари в Международен панаир Пловдив.

Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета