Стартира проектът за реконструкция на новата галерия - plovdiv.utre.bg

Стартира проектът за реконструкция на новата галерия

19 февруари 2019, 12:00 | plovdivutre
  • Снимка:
    Община Пловдив

  • Снимка:
    Община Пловдив

Това ще бъде ново пространство за култура в Пловдив

Кметът Пловдив Иван Тотев и кметът на район “Централен“ Георги Стаменов дадох старт на проекта за реконструкция на новата галерия на ул. „Райко Даскалов“ (бившия магазин Детмаг).

„Това ще бъде ново пространство за култура в Пловдив, с нови възможности за събития,“ коментира кметът и заяви, че очаква предложения от пловдивчани за име на новата галерия.

По план до средата на лятото ремонтните дейности трябва да приключат. Предвидено е да има асансьор за по-тежките експонати – статуи или картини. Климатичната инсталация, която ще се поставя, ще бъде с възможности за регулиране на влажността и температурата, ще бъдат сложени акустични тавани и шумопоглъщащи стени.

Кметът Иван Тотев припомни, че на 7 март пловдивската общественост ще се събере на голяма конференция, на която основната тема на разговорите ще бъде използването на различните културни пространства с участие на повече артисти и включване на повече събитията, които да се случват и които да станат част от културния календар.

„До лятото ще можем да видим много от обектите, свързани с Европейска столица на културата – галериите на ул. „Гладстон“ 32, ул. „Райко Даскалов“, площад „Централен“, Голямата епископска базилика“ сподели още кметът Иван Тотев.

За площадното пространство на кино „Космос“ също продължава работата и в близките дни ще стартира процедурата по ЗОП за проектиране, за което има осигурено финансиране от 150 000 лева.

Проектът обхваща галерийното пространство, улицата, която е на тупик и място на открито заведение. Процедурата е на два етапа – първият провеждане на конкурс с представители на САБ и КАБ, а победителят ще има право да сключи договор с Община Пловдив.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета