Кметът Тотев инспектира обновената сграда на Кукления театър - plovdiv.utre.bg

Кметът Тотев инспектира обновената сграда на Кукления театър

01 февруари 2019, 19:00 | plovdivutre
  • Снимка:
    Община Пловдив

    Местата са увеличени до 139

  • Снимка:
    Община Пловдив

Първото представление след ремонта е тази събота

Още един театър в Пловдив – Кукленият, посреща своите зрители в напълно обновена обстановка. Залата и фоайето са основно ремонтирани, сменена е акустичната и осветителната техника, отоплителната и климатичната инсталация, настилката, столовете, а специалната акустика допринася за по-добрия звук, монтирани са и 16 броя диспенсери за  разпадане на звуковата вълна в 800 херца. Озвучителите вече могат да чуват звука от специален балкон.
Местата са увеличени до 139, като допълнително са осигурени и две места за хора с увреждания.
До момента са инвестирани 670 000 лева, от които 292 хиляди лева са отпуснати от бюджета на Община Пловдив с решение на Общинския съвет. Вече е укрепена гредоредната конструкция на пода на сградата, която е строена през 1903г., надстроявана е два пъти – през 1926 г. и 1955 г. От 1957 г. такова цялостно обновяване на театъра на такава стойност не е правено.
„В момента се работи по втория етап от реконструкцията – на сутерена, както и в двора, където ще се изгради открита сцена с 60-70 места. В сутеренните помещения ще има атракции за деца, ще бъдат изложени и част от архивните кукли на театъра“, обяви директорът на Кукления театър Виктор Бойчев.
В четвъртък от 19,00 часа ще се играят представленията за възрастни, а в събота и неделя представленията за деца от 10.30 и 11.45 часа. В месечната програма ще бъдат включени гостуващи и театри, през всички дни на седмицата. Билети се купуват на касата на театъра, скоро и онлайн.
Първото представление след ремонта е тази събота – 2 февруари. Децата ще могат да гледат „Патето жълтурко“, а в неделя ще се играе „Болен здрав носи“.
„Още с влизането във фоайето се вижда колко е различно всичко, колко е променено и комфортно. Надявам се още повече деца и техните родители да посещават Кукления театър. Това е още едно пространство за култура, свързано и с духа на 2019 г.“, сподели кметът Иван Тотев и благодари на Министерство на културата, на министър Банов и на Вежди Рашидов за това, че са се ангажирали с промяната и на Кукления, и на Драматичния театър.
„През тази година очакваме отварянето на още културни пространства – галериите на улица „Гладстон“, на ул. „Съботна“, на ул. „Райко Даскалов““, допълни кметът Иван Тотев.
„Тук е направен много смислен ремонт. Това е нещо, което заслужават децата на Пловдив и всички, които обичат кукленото изкуство. Сигурен съм, че те ще останат много доволни, заради добрата звукова, светлинна среда и работата на стотици хора“, заяви директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев.
На инспекцията на обновената зала присъстваха и заместник-кметът по култура Александър Държиков и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета