Пловдив ще остане първият град в България, който е ЕСК - plovdiv.utre.bg

Пловдив ще остане първият град в България, който е ЕСК

07 януари 2019, 15:11 | plovdivutre
 • Снимка:
  Община Пловдив

  Официалната част стартира на 12 януари от 19 до 20 часа

 • Снимка:
  Община Пловдив

 • Снимка:
  Община Пловдив

Очакват се над 40 000 човека да бъдат съпричастни на събитието

"Пловдив ще остане завинаги първият град в България, който е Европейска столица на културата. Това е едно историческо събитие, което се случва един път и е огромна гордост и привилегия за нас да изпълним този прекрасен проект", заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

„Откриването на Европейската столица на културата е нещо много по-голямо, грандиозно, което има нужда от своето място и ще бъде запомнено с хубавите неща, които се случват“, допълни той.

Той припомни, че програмата е разпределена в три последователни дни. 360-градусовата сцена е построена в пълните си размери. Мястото, където е изградена, е специално избрано, за да се вижда отколкото се може повече страни.

Хората ще бъдат разположени по продължението на булевард „Цар Борис III Обединител“, от северната страна на Пощата чак до началото на Цар-Симеоновата градина, както и откъм църквата „Света Петка“. Очакват се над 40 000 човека да бъдат съпричастни на събитието.

Официалната част стартира на 12 януари от 19,00 до 20,00 часа, като след това програмата продължава с музикални изпълнения, а на различни места по центъра ще има съпътстващи събития - на пл.„Централен“ ще има фестивал на храната, на пл.„Римски стадион“ ще бъде открита изложба с фрагменти и части от Берлинската стена, в квартал „Капана“ ще има две сцени и музикални изпълнения, както и специално издание на „Капана фест“. Всички заведения и ресторанти в централната градска част ще работят до късно.

„Имаме специална организация за автомобилите и делнично разписание до 00.00 часа на следните автобусни линии – 1, 4, 6, 9, 10, 12, 21. Няма да бъде разрешено паркирането на автомобили в централната градска част в карето между булевардите „6-ти септември“, „Източен“, „Христо Ботев“ и „Руски““, посочи заместник-кметът Златин Велев.

Той обясни, че са обхванати всички райони на града до кварталите „Прослав“, „Коматево“ и маршрутът на автобусите е съобразен с местата на буферните паркинги, определение за гостите, които не са от Пловдив.

Три са тези места – два безплатни паркинга пред административната сграда на Международен панаир – Пловдив и бул.„Марица“ – север, платен паркинг за желаещи ще бъде многоетажният паркинг вътре в самия панаир. Още два безплатни паркинга ще има до зала „Колодрума“ и в зоните на стадион „Пловдив“. За живущите във въпросната зона ще бъдат обособени места за паркиране.

На определени места ще се раздават топли напитки, както и 30 000 одеяла и шалове с логото на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, които хората могат да си отнесат за спомен. Над 1000 доброволци ще участват в реализацията на събитието.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета