Хористи от 6 до 56 години ще пеят в чест на голямата диригентка Стефка Благоева - plovdiv.utre.bg

Хористи от 6 до 56 години ще пеят в чест на голямата диригентка Стефка Благоева

28 ноември 2018, 10:47 | plovdivutre
 • Снимка:
  Община Пловдив

  Концертът е от 18 часа

 • Снимка:
  Община Пловдив

 • Снимка:
  Община Пловдив

Ще участват всички състави от хорова школа "Ст.Благоева“ (деца, младежи и мъже)

ЦПЛР-Общински детски комплекс, Хорова школа „Стефка Благоева“ и НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив канят пловдивчани и гости на града на концерт по случай 80 години от рождението на Стефка Благоева – основател и диригент на хора на Пловдивските момчета и младежи.
Концертът ще се състои днес от 18 часа в Аулата на НУМТИ „Добрин Петков“. Участват всички състави на хорова школа „Стефка Благоева“, специален гост ще е Весела Дякова Ван Авермаг – орган. Водещ – Мишо Гръблев.
Стефка Благоева е родена в София на 22.09.1938г. в семейство на потомствени музиканти. През 1961г. завършва Българската държавна консерватория и по-късно специализира при проф.Столигрош в Познан-Полша, откъдето идва и идеята й за създаването на момчешки хор, традиция която липсва в нашата страна.
На 26.11.1975г. основава хора на Пловдивските момчета. С упорит труд и всеотдайност за кратко време тя печели любовта и доверието на малките хористи и реализира запомнящи се творчески изяви у нас и в чужбина.
Ден след ден през годините тя работи със стотици деца, открива таланта им, показва им света и той аплодира Пловдивските славеи. За Стефка Благоева Хорът на Пловдивските момчета е не просто професия, а житейска мисия и съдба.
Доказателство за това са нейната неуморима творческа енергия, новаторският, неповторим и завладяващ дух и редицата от успехи.
Многобройни са успешните участия на Хора на пловдивските момчета под нейното професионално и вещо ръководство в престижни фестивали и конкурси, както и концертни турнета в редица страни на Европа – Полша, Чехия, Германия, Австрия, Италия, Франция, Испания, Португалия, Швеция, Естония, Русия, Украйна, Македония, Гърция, Хърватска и много други.
За своя висок професионализъм и изключителни творчески постижения в развитието и популяризирането на хоровото изкуство, Стефка Благоева е носител на множество индивидуални отличия и награди, между които – „Плакет на Комитета за култура“, Медал на Министерството на културата на Белгия, Почетен знак и значка на гр.Пловдив и орден ”Кирил и Методий”-1ва степен .
Днес хорът носи името на своята създателка – Стефка Благоева, която е удостоена посмъртно със званието „Почетен гражданин на Пловдив“.

„Елате да видите как пеят момчета от 6 до 56 години! За нея, голямата и любима наша Стефка!“ призовават хористите от няколко поколения, които ще участват в концерта.

Входът е свободен за публиката!Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета