Започва конференцията "Паисиеви четения 2018“ - plovdiv.utre.bg

Започва конференцията "Паисиеви четения 2018“

08 ноември 2018, 09:23 | plovdivutre
  • Снимка:
    ПУ "П.Хилендарски"

    Тази година престижният форум е юбилеен

Над 230 учени от 39 университета в 13 държави участват

Филологическият факултет на Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ открива днес традиционната си научна конференция с международно участие „Паисиеви четения“. Тази година престижният форум е юбилеен, посветен на 45 години от основаването на филологическите специалности във висшето училище, съобщи зам.деканът доц. д-р Елена Гетова.
Тя допълни, че се наблюдава удвояване на участниците спрямо предишни години. В „Паисиеви четения 2018“ ще се включат 232 учени от 39 университета и научни института от 13 държави: България, Чехия, Полша, Русия, Беларус, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия, Унгария, Гърция, Турция, Франция и Испания.
Още при самото откриване на конференцията от 10:00 ч. в Ааудитория 6 на ректората на ПУ, след приветствените слова на ректора на университета проф. д-р Запрян Козлуджов и декана на Филологическия факулет проф. д.ф.н Вера Маровска, на официална церемония от 10:30 до 11:40 ч. ще бъдат наградени изявени преподаватели филолози. Веднага след награждаването от 11:40 до 12:00 ч. се открива изложбата „Черно-бели следи от един многоцветен живот“, посветена на 100-годишнината от рождението на българския дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, театрален режисьор, теоретик на изкуството, семиотик, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик Петър Увалиев (с псевдоним Пиер Рув). На откриването ще присъстват съпругата на Увалиев Соня Рув и преподавателят във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Огнян Ковачев.
Следващите събития в програмата са представянето на сборниците „Научни трудове. Филология. Паисиеви четения 2017 г.“ от техния отговорен редактор доц. д.ф.н. Жоржета Чолакова и откриване на академична книжарница, в която преподаватели ще продават и подаряват свои книги. След заседанията по секции в следобедните часове на 8 ноември от 17:30 до 18:30 ч. в заседателната зала на ректората ще бъде открит и Академичен салон, който ще представи актуалната научна продукция на преподаватели от Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.
В рамките на конференцията е включена секция, посветена на 40 години от откриването на славистиката в университета. Тя ще бъде открита също днес от 13:30 ч. в зала „Компас“ на ректората от Деян Костич – първи секретар на посолството на Република Сърбия в България, Дагмар Остршанска – директор на Чешкия център в София и Ярослав Годун – директор на Полския институт в София.
Катедра „Руска филология“ отбелязва 45 години от създаването си и при откриването на Секция „Руски лингвокултурен дискурс: хипотези, маршрути, мостове“ на 9 ноември от 9:00 ч. в Университетската библиотека в читалня „Природоматематически науки“ привествени слова ще отправят специални гости от Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“, Тракийския университет „Демокрит“, Комотини, Гърция, и ПУ „Паисий Хилендарски“.
На 9 ноември от 10:00 в 1-ви езиков кабинет ще се проведе и Кръгла маса по ономастика, посветена на 45-годишнината на Филологическия факултет и на 110 години от рождението на акад.Владимир Георгиев – български учен, езиковед и съставител на речници и енциклопедии, главен редактор на сп.„Български език“ и на сп.„Балканско езикознание“ и на „Кратка българска енциклопедия“ и енциклопедия „България А-Я“. Като ръководител на екипа, създал „Правописен речник на българския книжовен език“ през 1945 г., Георгиев е сред инициаторите за създаването на съвременния български правопис. Участва в съставянето на 3 тома от „Български етимологичен речник“ през 1971-1986 г.
Програмата на събитието е публикувана в сайта на висшето училище на следния линк: http://slovo.uni-plovdiv.net/documents/12059/903481/Paisievi_chetenia_Programa_2018_end.pdf/c221c755-a655-4d96-ba9d-320797904c25

Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета