С тържествен ритуал и молебен Пловдив отбеляза Независимостта на България - plovdiv.utre.bg

С тържествен ритуал и молебен Пловдив отбеляза Независимостта на България

22 септември 2018, 17:35 | plovdivutre
 • Снимка:
  Община Пловдив

 • Снимка:
  Община Пловдив

 • Снимка:
  Община Пловдив

 • Снимка:
  Община Пловдив

 • Снимка:
  Община Пловдив

 • Снимка:
  Община Пловдив

 • Снимка:
  Община Пловдив

 • Снимка:
  Община Пловдив

 • Снимка:
  Община Пловдив

Пред паметната плоча на Александър Малинов бяха поднесени венци

 С поднасяне на венци и цветя в Пловдив бе отбелязана 110-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. За да отдадат заслужено уважение, пред Колоната на Независима България на площад „22 септември“ се събраха граждани и официални гости, сред които Асим Адемов, депутат в Европейския парламент, народният представител Спас Гърневски, заместник-кметовете на Община Пловдив Розалин Петков и Златин Велев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник областният управител Димитър Керин, кметовете на райони, общински съветници.
Специално участие в честването и този път имаха Комитет „Родолюбие“ и Духов оркестър – Пловдив.
„Българската независимост е онзи светъл идеал, обезсмислящ всякакви дребнопартийни страсти и копнежи в следосвобожденските години“, заяви в словото си водещият Златко Павлов и цитира манифеста, с който княз Фердинанд обявява независимостта:
„Нищо не бива да спъва България, нищо не бива да пречи за преуспяването ѝ… За да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния, ПРОГЛАСЯВАМ СЪЕДИНЕНАТА НА СЕПТЕМВРИ 1885 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕЗАВИСИМО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО и заедно с народа Си дълбоко вярвам, че този Ни акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее Свободна и Независима България! Да живее Българският народ!“

Слово за историческата дата и за големия пловдивски принос за Независимостта на България произнесе д-р Видин Сукарев – историк в Регионалния исторически музей в Пловдив.
По-рано през деня в храм „Света Неделя” беше отслужен молебен, а пред паметната плоча на Александър Малинов бяха поднесени венци и цветя.
На 22 септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, във Велико Търново княз Фердинанд обявява България за независима държава от „Великата порта“ и се провъзгласява за цар на всички българи. С този акт съединената през 1885 година българска държава става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, Цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета