Демони и дигитални лица на сцената на ONE DANCE WEEK 2018 - plovdiv.utre.bg

Демони и дигитални лица на сцената на ONE DANCE WEEK 2018

22 септември 2018, 18:43 | plovdivutre
  • Снимка:
    One dance week

За поредна година фестивалът за съвременен танц дава изява на хореографи от Азия

Човешките емоции в информационното общество през призмата на емотиконите, нов прочит на древен корейски танц за гонене на зли духове и първа среща със себе си – това са част от танцовите миниатюри от Азия, които ONE DANCE WEEK включва в програмата на предстоящото си издание от 21 септември до 14 октомври в Дома на културата „Борис Христов“ - Пловдив.
Японският хореограф Кенджи Шинохе насочва вниманието към емотиконите и обезсмислянето на чувствата със соловия спектакъл【K(-A-)O】на тази вечер от 19:30 часа. Той търси отговор на въпроса имат ли място истинските чувства сред виртуалните усмивки. Спектакълът черпи вдъхновение от популярния японски стил емотикони, познат като “каомоджи”, в който се използва комбинация от йероглифи, букви и символи, за да се изрази емоция или действие в киберкомуникацията.
В рамките на същата вечер (22 септември) Шинохе ще представи втори солов спектакъл【love. Хореографът се вглежда в момента, преди да започнем да обичаме. Можем ли да обичаме друг или дори себе си, ако не притежаваме нищо автентично и оригинално.
Азиатските миниатюри продължават на 7 октомври от 19:30 часа в Дом на културата “Борис Христов” - Пловдив с два корейски спектакъла.
Мистичният танц Salp’uri ще гони зли духове и ще разваля проклятия от сцената. Миниатюрата ДЕМОНИ на хореографа Джин А Ким и визуалния артист Джу-Бин Ким впечатлява с невероятни костюми и източна естетика на движенията, превъплътени в съвременен танц. Salp’uri е изпълняван и усъвършенстван в продължение на векове и днес се смята за едно от най-развитите и популярни творчески достижения на народните танци в Корея.
В рамките на същата вечер (7 октомври) публиката в Пловдив ще се срещне с един от най-техничните и популярни корейски хореографи Ин Со Лий, който ще търси път към себе си в авторския си спектакъл ПЪРВА СРЕЩА. Моноспектакълът вече е представян в Южна Корея, Китай, Унгария, Румъния, а тази година спечели и голямата награда на A Tánc Fesztiválja във Веспрем, Унгария.
ДЕМОНИ, ПЪРВА СРЕЩА,【K(-A-)O и【love】са част от 11-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK, което ще се проведе между 24 септември и 14 октомври в Пловдив. Билети за спектаклите на цени от 10 лв. можете да намерите онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay: http://bit.ly/YoungKorea и http://bit.ly/ODWJapan. Местата са ограничени.
ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за култура и изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.
За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com
* КЕНДЖИ ШИНОХЕ *
Кенджи Шинохе учи танцово изкуство в Япония и Германия. Участва в солови спектакли и ръководи компаниите Die Tokyo Dance Crew и ELTEN. Носител на престижни награди, сред които Sawamoto Tokumi Prize в Япония, както и Голямата награда и Наградата на публиката на Международния фестивал за танцов театър в Германия.
* ДЖИН А КИМ *
Джин А Ким е дългогодишен член на Cheonan City Dance Company в Чеонан, Южна Корея. Тя притежава докторска степен от Dankook University, където и преподава, както и в Seoul Art College.
* ДЖУ-БИН КИМ *
Джу-Бин Ким е носител на наградата ACT-BAD PRIZE от Фестивала в Билбао, Испания  през 2016 г. Участва в множество международни съвременни театрални и танцови спектакли, както и в комуникационни проекти, свързани с визуални изкуства и фотография.
* JBK COMPANY *
JuBin Company (JBK) е международна артистична формация, в която участват творци с различна насоченост – танц, пърформанс, фотография и други. Продукциите им са силно повлияни от корейския традиционен танц.
* ИН СО ЛИЙ *
Роден през 1982-а година, хореографът Ин Со Лий завършва Корейския национален университет за изкуства, където понастоящем е водещ преподавател по танц от 8 години. Професионалните му интереси включват уличните танци, актьорското майсторство, пантомимата и други изкуства. Между 2003-а и 2004-а година Лий е част от холандската танцова трупа Mio Greco & Pc и участва в множество международни фестивали. След като се завръща в Корея, Ин Со Лий се присъединява към танцовата трупа LDP (Laboratory Dance Project), където работи до 2013-а година. Днес той е артистичен директор на компанията за съвременен танц Edx2, с участия в над 25 държави по света.
* EDX2 CONTEMPORARY DANCE COMPANY *
През последните години компанията печели престижни отличия, сред които Златната награда на Международното състезание по балет и хореография в Пекин (2011) и призът за „Най-добра хореография“ на Танцовия фестивал в Тегу, Корея (2013).
* ONE DANCE WEEK *
ONE DANCE WEEK дебютира през 2008 г. и днес е най-големият форум в България, изцяло посветен на съвременния танц – един от най-бързо развиващите се жанрове в съвременните изкуства. Мисията на Фондация ЕДНО за култура и изкуства е да осигури устойчиво развитие на съвременната културна сцена в България чрез представяне на богато, иновативно и висококачествено културно съдържание.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета