Близо 100 деца останаха в семействата си през първото полугодие - plovdiv.utre.bg

Близо 100 деца останаха в семействата си през първото полугодие

14 август 2018, 13:33 | plovdivutre
  • Снимка:
    Дарик

    Спасиха от изоставяне 6 бебета

Това стана с подкрепата на фондация "За нашите деца“ в Пловдив

Близо 100 деца останаха в семействата си през първите 6 месеца на 2018 г. благодарение на екипа на фондация „За нашите деца“ в Пловдив. Общо 10 са случаите, по които работи Центърът за обществена подкрепа „За деца и родители“ през изминалото полугодие по програма „Предотвратяване на раздялата на новородени от техните семействата“. Спасиха от изоставяне 6 бебета, благодарение на активното сътрудничество със здравните заведения, навременната намеса и подкрепата, която оказаха на родителите. Днес те се радват на семеен уют и топлина.
Екипът на фондацията работи активно и по програма „Предотвратяване на раздялата – семейна подкрепа за сигурна грижа“, насочена към семейства в риск да изоставят детето си. Обхождат рисковите квартали и семейства, за да установят своевременно проблемите, разговарят с настоящи и бъдещи родители, дават насоки и съвети, и помощ, там където е необходимо. По този начин успяват да достигнт до повече деца и семейства в нужда и да ги подкрепят, за да останат заедно. По тази програма работиха с 80 семейства, които срещат различни предизвикателства в грижата за децата си – живеещи в трайна бедност, родители на деца с увреждания, многодетни семейства и др. Нито едно семейство не се раздели с детето си.
През изминалото полугодие дадоха старт на съвместния проект „По-добър живот за дете в нужда“ заедно с фондация "Международен женски клуб-София". Чрез него продължават да подкрепят 4 деца, като им предоставят възможност да посещават сесии по хидротерапия, които често пъти са непосилни за голяма част от родителите. Децата получават и специализирана подкрепа – с тях работи специалист „Ранна детска интервенция“, който им помага да придобият важни нови умения и да разгърнат своя потенциал, а на родителите им – да развият силните страни и способности на своите деца. Всички деца останаха в своите семейства. С други 3 деца и техните родители работиха по програмата „Ранна детска интервенция“, изготвиха специални програми за упражнения, с които родителите да стимулират развитието на децата си в домашни условия.
Организираните от центъра й за обществена подкрепа в Пловдив курсове за родителски умения се радват на все по-голям интерес от страна на настоящи и бъдещи майки и татковци. В безплатните обучения се включиха 144 родители. Обучиха и 6 кандидат-осиновителни семейства.
Близо 100 деца, родители и здравни специалисти бяха подкрепени благодарение на нашия проект „Грижа в ранната възраст“ в УМБАЛ „Пловдив“, където специално сформиран мултидисциплинарен екип от психолог, специалист „Ранна детска интервенция“, специалист „Ранно детско развитие“ и рехабилитатор предостави консултации и обучения по международно утвърдена методика.
За екипа на Център за обществена подкрепа "За деца и родители" детството в сигурна семейна среда е кауза, а работата е посветена на децата, на доброто, на бъдещето и надеждата. Нашата цел е да гарантираме сигурна и защитена среда за децата, цел, която гоним вече 26 години.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета