Млад график от Испания гостува в ГХГ - Пловдив до 10 юли - plovdiv.utre.bg

Млад график от Испания гостува в ГХГ - Пловдив до 10 юли

04 юли 2018, 12:00 | plovdivutre
  • Снимка:
    ГХГ Пловдив

    Експонирани са 25 гравюри на баския график

Чабиер Алконеро (Xabier Alconero) се представя за първи път в България

Млад график от Испания гостува в Градска художествена галерия - Пловдив до 10 юли 2018г. В Залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I"№15 ценителите на изкуството могат да се запознаят с творческия свят на Чабиер Алконеро (Xabier Alconero), който се представя за първи път в България. Експонирани са 25 гравюри на баския график, създавани през изминалите две години, които дава представа за неговите търсения и артистични експерименти.
Чабиер Алконеро е роден през 1990г. в Дуранго (Баския), Испания, но понастоящем живее и работи в Мадрид. В испанската столица е завършил „Комуникация и аудиовизуална продукция“. Работи и експериментира в различни сфери: фотография, режисура на късометражни и анимационни филми. Издал е книга със своя поезия, ръководи и екип за организиране на културни събития със собствен бранд DISASTER.
От 2016 г. Алконеро експериментира с техники в изобразителното изкуство и фотографията и тяхното смесване, но предпочита да твори главно в техника гравюра, която намира за аналитична и едновременно с това - интуитивна .
Неговата колекция от гравюри "Мадрид", реализирани между 2016 и 2017, представя реални места, чувства, спомени и драматични моменти от неговия живот. Творбите на Алконеро имат за цел да пресъздадат емоцията, която авторът е изпитал в момента на създаването им, с такава детайлност, че и самият зрител да долови и почувства същото вълнение, през което той е преминал.
Голяма част от гравюрите създават носталгично насторение. Преобладаващите цветове са сиво, охра и черно. Всяка творба сама по себе си има сюжет, а заедно в колекция графиките разказват истински истории - историите на Чабиер Алконеро. Все пак авторът оставя на зрителя възможността сам да интерпретира значението на формите и цветовете и да се остави на тяхното въздействие в момента на съзерцаването им.
През 2018г. на автора му предстоят няколко изложби и културни събития, свързани с тази
колекция от гравюри, които ще се състоят на различни места в Испания, а също в Люксембург, Брюксел и други европейски градове.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета