41 деца от българската общност в Босилеград намериха нови приятели в Пловдив - plovdiv.utre.bg

41 деца от българската общност в Босилеград намериха нови приятели в Пловдив

11 юни 2018, 16:04 | plovdivutre
  • Снимка:
    Община Пловдив

  • Снимка:
    Община Пловдив

  • Снимка:
    Община Пловдив

Инициативата за визитата бе на Държавната агенция за българите в чужбина

Децата от Босилеград останаха възхитени от Пловдив. Наред с туристическата обиколка на забележителностите, те се включиха и в проявите от Програмата за деня на детето в Стария град
По инициатива на Държавната агенция за българите в чужбина, съвместно с Община Пловдив, 41 деца от българската общност в Босилеград (Западните покрайнини), Сърбия, заедно с техните ръководители посетиха града под тепетата на 9 и 10 юни, като гости на общината.
По програма в неделния ден, децата бяха посрещнати на Римския стадион от Рая Маринова – заместник-директор на Общински институт „Старинен Пловдив“, която ги поздрави от името на Кмета на града инж. Иван Тотев и от името на екипа на Общинския институт. Тя подари на всички деца торбички с рекламни материали и сувенири, посветени на богатата история и многовековна култура на най-стария жив град в Европа, както и сувенири, свързани с предстоящото голямо събитие Пловдив – Европейска столица на културата – 2019.
След като изгледаха специално организираната за тях прожекция на 3D филм в Римския стадион, децата бяха поети от професионални гидове, които им показаха най-емблематичните места и културно-исторически забележителности на град Пловдив. В Стария град, гостите от Босилеград посетиха събитие на Сдружение „Духовно огледало“, част от програмата на Празниците на детето в Стария град, където бе представена ”Панорама на младежкото творчество – Пловдив 2018”. Програмата включваше множество творчески ателиета, изложби, музикални и танцови изпълнения в пространството около къща-музей „Златю Бояджиев“.
Пак в Стария град, наред със забележителностите, децата разгледаха изложба на рисунки на техни връстници, участвали в 3- те национални конкурса за рисунка „Носиите“, част от проекта на „Съюз Духовно възраждане – България“ – „Деца на бъдещето“.
Във всеки един обект по маршрута, гостите от Босилеград и участниците в Празниците за деня на детето в Стария град си направиха множество общи снимки за спомен.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета