Черната кутия се открива с премиера на Пловдивския театър - plovdiv.utre.bg

Черната кутия се открива с премиера на Пловдивския театър

28 май 2018, 08:04 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    plovdivutre.bg архив

В рамките на 8 дни ще бъдат представени 10 международни събития от 9 държави

Дванадесетото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ ще се проведе от 30 май до 6 юни 2018 г. в Пловдив. Програмата на събитието бе представена днес на пресконференция в Заседателната зала на Община Пловдив, с участието на заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков, артистичния директор и селекционер на фестивала - Слава Младенова от фондация „Черната кутия“ и Недялко Славов – организатор на фестивала.
В рамките на 8 дни ще бъдат представени 10 международни събития от 9 държави - Англия, България, Израел, Италия, Корея, Малта, САЩ, Украйна и Чехия. Програмата включва театър, пърформанс, съвременен танц, творчески срещи и др.
Партньори на 12-ото фестивално издание са Министерство на културата, Община Пловдив, Посолството на Израел, Посолството на САЩ, Италианският културен институт, Почетно консулство на Чехия, Драматичен театър – Пловдив, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и Фондация „Пловдив 2019“.
Почетен гост на 12-тото издание фестивала е водещият български театрален режисьор Диана Добрева.
От създаването през 2007 г. до днес, Община Пловдив традиционно застава зад фестивала „Черната кутия“. Той е част от Календара на културните събития на Пловдив за 2018 г., финансовата подкрепа е в размер на 36 000 лв. За селекцията тази година са подадени над 600 заявки от цял свят, избраните представления са 10.
„На практика ние сме готови с програмата и за следващата година“ отбеляза Слава Младенова. „За тези 12 години до днес са трансферирани спектакли от всички континенти, без Африка“ допълни Недялко Славов, който специално благодари на Община Пловдив за партньорството и подкрепата. Заместник-кметът инж. Александър Държиков пожела успех на фестивала и отбеляза, че със сигурност публиката ще остане изключително удовлетворена от това, което предстои да види.
Официалното откриване на „Черната кутия“ е на 30 май /сряда/, от 19 ч. в Камерната зала на театъра, с премиерната постановка на Драматичен театър Пловдив – „Наемателят“, продукция на пловдивския театър.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета