Четирима пловдивчани с най-високото отличие „Златен век” - plovdiv.utre.bg

Четирима пловдивчани с най-високото отличие „Златен век”

22 май 2018, 17:10 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Община Пловдив

Министерството на културата ще връчи „Златен век” на много наши бележити хора на културата и на изкуствата

Министърът на културата Боил Банов връчи традиционните годишни награди по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На официална церемония вчера в Национална галерия „Двореца“ престижните отличия на Министерството на културата получиха творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.
 Преди старта на церемонията, на която присъстваха и началник кабинета на министъра Ваня Бедрова, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, директори на дирекции в МК, Боил Банов обяви минута мълчание в памет на голямата ни оперна певица Христина Ангелакова.
В началото на награждаването и между отделните категории гостите бяха поздравени от деца таланти от училищата по изкуствата и по културата. За първи път отличия получиха и деца от училища по изкуствата с международни награди.
С почетен знак „Златен век“ – звезда, грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост бе наградена проф. Златина Делирадева - хоров диригент и музикален педагог.
С почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен и грамота бяха наградени Нели Минчева Попова – Коева - директор  на НУМТИ – Пловдив и доц. д-р Ангел Янков – директор на РЕМ – Пловдив.
Почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – сребърен и грамота получи Стефка Илиева – библиотекар-методист в НБ „Ив. Вазов“ – Пловдив.
 „В навечерието сме на най-българския празник, най-големия празник. Отново Министерството на културата ще връчи „Златен век” на много наши бележити хора на културата, на изкуствата, отново ще покажем, че сме тук, че ни има, че културата в тази страна е движеща сила и се развива и продължава да ражда велики умове и велики таланти”, изтъкна министър Банов, преди да пристъпи към връчването на първите отличия.
Думите на благодарност на всички отличени бяха обобщени от режисьора Асен Шопов: „Благодаря за проявеното доверие към дейци на културата, които със своето творческо дръзновение съдействат за съхраняване на така необходимата ни духовност във времето на вилнеещ прагматизъм”.
В края на церемонията традиционно прозвуча и химнът в чест на Светите братя Кирил и Методий „Върви, народе, възродени”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета