Творби от микроорганизми показват в Природонаучния музей - plovdiv.utre.bg

Творби от микроорганизми показват в Природонаучния музей

22 май 2018, 16:46 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Регионалния природонаучен музей – Пловдив

Нова гостуваща изложба в Регионалния природонаучен музей – Пловдив. Агар арт – микробиолози създават Ван Гог и други шедьоври с палитра от бактерии

Когато стане въпрос за изкуство, бактериите и плесените не са първото нещо, за което се сещаме, но учени от България показват художествената страна на една неособено привлекателната тема в изложбата "Агар Арт“. Тя ще се проведе между 1 юни и 1 юли тази година в Регионалния природонаучен музей – Пловдив и включва 40 творби от микроорганизми. Изложбата пристига при нас след едномесечно гостуване в Националния природонаучен музей при БАН.
В България началото на тази необичайна форма на изкуство е поставено през 2016 г., когато списание "Българска наука“ и RIDACOM организират първия в страната конкурс "Агар Арт“ по аналог на Agar Art Contest на Американското общество по микробиология. Той, от своя страна, е вдъхновен от първата в света рисунка с микроорганизми на редактора на списание "Българска наука“ Росица Ташкова и огромния интерес, който предизвика нейната бактериална елхичка. Първото издание на конкурса предизвика голям интерес и в България и той се проведе отново през 2017 г., като 25 екипа от микробиолози от цялата страна приеха предизвикателството да покажат своята креативност и умения и представиха 140 произведения от различни бактерии.
"Да рисуваш в петри е вдъхновяващо, защото микробите са активна част от творческия процес. Тези произведения не само приличат на живи, те са живи и отнемат време да станат видими с просто око, да придобият форма и да разкрият цветовете си. А най-голямото предизвикателство е да гледаш как създаденото от теб на платното постоянно се променя“, коментира Росица Ташкова.
Изложбата се организира от списание "Българска наука" с финансовата подкрепа на RIDACOM и със съдействието на Регионален природонаучен музей - Пловдив и ARUNA PR Advisory. Куратор на изложбата е Милена Радева.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета