Фестивал на хляб и сладкишите превзема Пловдив - plovdiv.utre.bg

Фестивал на хляб и сладкишите превзема Пловдив

16 май 2018, 08:29 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Община Пловдив

В културата и обичаите на различните народи, хлябът присъства като неизменна част от всички по-важни събития в човешкия живот

От 17 до 20 май 2018г. Регионална занаятчийска камара –Пловдив реализира проект „НАСЛЕДСТВО – Сливане на традиции и бъдеще – ЗАЕДНО” – „Фестивал на хляба”. В културата и обичаите на различните народи, хлябът присъства като неизменна част от всички по-важни събития в човешкия живот – раждане, кръщене, сватба, смърт, те имат различни традиции, но нещото което ги обединява е хлябът.
На 17 май /четвъртък/ в 17.15ч. от площада пред Община Пловдив, всички участниците във Фестивала и откриването ще дефилират по Главната улица до БНБ /подлеза на Аптека Марица/, където в 18.00ч. официално ще се открие Фестивал на хляб и сладкиши. От 17 до 20 май в три импровизирани пекарни /хляб, сладкиши и детска/ на Малката главна в Пловдив, майстор -пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и цяла България ще представят пред публика своите умения и традиционни техники, при приготвяне на хляб, хлебни изделия и сладкиши. Ще има демонстрация, как се мели брашно на мелница – караджейка, а посетителите на Фестивала ще имат възможност за безплатни дегустации на всичко, което се изработва.
Майсторите от Бесарабия Татяна Дукова и Кирил Дуков на 18 май /петък/ ще демонстрират изработване на обредни хлябове с лекция на архаичен български език, „Традиционен хляб и забравен български фолклор от Бесарабия”. Лекция на тема „Никой не е по-голям от Хляба” ще изнесе и майстор-пекар Георги Лефтеров. Тънкости в занаята, характерен за своите народи, ще демонстрират на 19 май /събота/ майстор Ларби и майстор Самир от Кралство Мароко, а на 20 май /неделя/ майстор Рафет Ердемир и майстор Фатих Аслан от Република Турция.
През четирите дни на фестивала, феерия от вкусове и аромати ще сътворяват и майсторите от България: Веселин Георгиев, Виктория Кузмова, Георги Лефтеров, Димитър Йолтов, Драгомир Петров, Йорданка Йорданова, Йорданка Симеонова, Кирил Иванчев, Мария Персано, Марияна Беличовска, Мирослав Рангелов, Светослав Кочмаров , Слави Оцов и майсторите от пекарните на Бебба Макаронс, „Зелена работилница”, „Слънчевата пекарна”и Френска пекарна „Ла Мартиз”. Висш пилотаж в занаята ще демонстрира гостът от Холандия шеф Ралф Нобер в майсторския клас, който ще води в учебната работилница на Университета по Хранителни Технологии на 18 и 19 май.
Специален гост на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който на 18 май /петък/ ще демонстрира своите умения пред публика. Майстори пекари и студенти от УХТ и ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ ще посрещат в Детската работилница, май-малките посетители на Фестивала, за да творят заедно.
От 17 май до 20май се организира конкурс за снимка на тема ,,Улови занаята“. Всеки посетител може да снима със собствения си телефон или фотоапарат и да изпрати снимки във Фейсбук, на профила : Регионална Занаятчийска Камара. Тези, които съберат най-много харесвания ще получат награди съответно за: първо място – парична награда, второ място – баница, трето място – ръчен хляб.
Желаещите да се включат в надпреварата ”Най- добро печиво”, на 19 май /събота/ от 15.00 до 16.00ч, трябва да представят домашно приготвени печива, които ще се оценяват по външен вид, вкус и оригиналност, като най – добрите ще получат парични и материални награди.
С активно участие на публиката в надпреварата между майсторите, ще се определи и титлата „Най-добър в хляба“. Събитието се провежда в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

ПРОГРАМА
на
ФЕСТИВАЛ НА ХЛЯБ И СЛАДКИШИ 17-20 МАЙ 2018 г

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ: МАЛКАТА ГЛАВНА, от пл. РИМСКИ СТАДИОН до ПОДЛЕЗА на АПТЕКА МАРИЦА

17 май – четвъртък
11:00 – 17:00 Демонстрации в работилниците за хляб и сладкиши с участието на
Майстор- пекари : Шеф Ралф Ниебор – Холандия
Димитър Йолтов – Пловдив
Георги Лефтеров – Пловдив
Веселин Георгиев- Пловдив
Слави Оцов – Пловдив
Татяна Дукова – Бесарабия, Украйна
Кирил Дуков – Бесарабия, Украйна
Йорданка Симеонова – Пловдив
Мария Персано – Пловдив
„Зелена работилница” – Пловдив
студенти от УХТ и ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ 10:30 -18:30 Панаир на занаятите
11:30 -17:00 Детска работилница – декорация и демонстрация с известни
майстор пекари, студенти от УХТ и ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ 11:00 – 18:00 Събиране на любителски снимки от Конкурса „Улови
занаята”, които се изпращат на профила във Фейсбук:
на Регионална Занаятчийска Камара.
17:15 Дефиле от Община Пловдив до БНБ /подлеза на
аптека Марица/ танцови, музикални състави и участници в
Панаир на занаятите и Фестивала на ХЛЯБ и Сладкиши, с участието на
майстори от Мароко, Турция, Бесарабия, Холандия и
България .
18:00 Официално откриване на фестивала на сцена пред
БНБ /подлеза на аптека Марица/

18 май – петък
9.00 – 16.00 – Майсторски клас с Шеф Ралф Ниебор – Холандия,
Място: работилниците на Университета по Хранителни Технологии
Пловдив. Ще се правят: френски багет, хляб с квас, питателен хляб,
брьош, печива, декориран хляб, ламинирано тесто, пица с блат от квас.
11:00- 18:00 Демонстрации в работилниците за хляб и сладкиши
Иван Звездев – специален гост
Майстор -пекари: Френска пекарна „Ла Мартиз” -Пловдив
Мирослав Рангелов – София
Георги Лефтеров – Пловдив
Драгомир Петров – Пловдив
Кирил Иванчев – Пловдив
Мария Персано – Пловдив
Татяна Дукова – Бесарабия, Украйна
Виктория Кузмова – София
„Зелена работилница” – Пловдив
студенти от УХТ и ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“
10:30 -18:30 Панаир на занаятите
11:00- 18:00 Събиране на любителски снимки от Конкурса „Улови занаята”, които се
изпращат на профила във Фейсбук: Регионална Занаятчийска Камара
11:30- 18:00 Детска работилница – декорация и демонстрация с известни майстори
пекари, студенти от УХТ и ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“
16:00 ч Викторина на тема „Тайните на печивата”. Водещи Майстори – пекари
Г.Лефтеров и Д. Йолтов.
17:30ч Лекция от Майстор- пекар Георги Лефтеров „Никой не е по-голям от
Хляба”

19 май- събота
9:00- 16:00 Майсторски клас с Шеф Ралф Ниебор от Холандия
Място: учебните работилниците на Университета по Хранителни
Технологии Пловдив. Тема: френски багет, хляб с квас, питателен
хляб, бриьош, печива, декориран хляб, ламинирано тесто, пица с блат от
квас.
11:00- 18:00 Демонстрации в работилниците за хляб и сладкиши
Майстор-пекари: Ралф Ниебор – Холандия
Ларби – Кралство Мароко
Самир – Кралство Мароко
Татяна Дукова – Бесарабия, Украйна
Бебба Макаронс- Пловдив
Светослав Кочмаров – Ст. Загора
Драгомир Петров – Пловдив
„Слънчевата пекарна” – Пловдив
Мирослав Рангелов- София
Виктория Кузмова – София
Мария Персано – Пловдив
студенти от УХТ и ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“
11:00 Концерт на Камерен състав от 9 челисти от Тракиския Университет в
Одрин
10:30 -18:30 Панаир на занаятите
11:00 -18:00 Събиране на любителски снимки от Конкурса „Улови занаята”, които
се изпращат на профила във Фейсбук: Регионална Занаятчийска Камара
11:30- 18:00 Детска работилница – декорация и демонстрация с известни майстори-
пекари, студенти от УХТ и ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“
14:00 Лекция на тема „Традиционен хляб и забравен български фолклор от
Бесарабия” Лектори: Таня и Кирил Дукови от Бесарабия
15:00- 16:00 Приемане на баници и печива от граждани, желаещи да участват в
конкурсите за „Най-добро печиво” и „Най- вкусна домашно приготвена
баница”
16:00-16:30 Журиране на представените печива, обявяване на резултати и
награждаване на победителите.

20 май- неделя
10:30- 16:30 Демонстрации в работилниците за хляб и сладкиши
Майстор-пекари: Рафет Ердемир – Р.Турция
Фатих Аслан – Р.Турция
Светослав Кочмаров – Ст. Загора
Йорданка Йорданова – Пловдив
Марияна Беличовска – Белгия
Мария Персано – Пловдив
студенти от УХТ и ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ 10:30 -18:30 Панаир на занаятите
11:30-16:30 Детска работилница – декорация и демонстрация с известни майстор-
пекари, студенти от УХТ и ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“
13:00 Обявяване на резултати и награждаване на победителя от Конкурса
„Улови занаята”,



Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета