Представиха напредъка по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ - plovdiv.utre.bg

Представиха напредъка по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“

01 май 2018, 10:04 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Община Пловдив

Проектът е на обща стойност 1 077 000 лева, като голяма част от тях са за изграждане на здравен център

Какво е развитието на децата от ромски произход и докъде е стигнал проектът „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, финансиран от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, разказаха днес по време на пресконференция екипът, който го реализира в двете общини Пловдив и Куклен.
Проектът е на обща стойност 1 077 000 лева, като голяма част от тях са за изграждане на здравен център до ДКЦ 6 и сграда с физкултурен салон и обучителни зали в училищата „Кирил Нектариев“ и „Найден Геров“.
Целта на проекта е да се реализира на практика интеграция на уязвими групи от ромското население, като им се осигури по-голям достъп до здравни грижи и образование.
„През последните 67 години Община Пловдив води целенасочена политика за интеграция на ромското население, като вече се наблюдават пречупване на обществените нагласи, тъй като все повече хора осъзнават, че образованието е посоката към доброто развитие и реализация“ заяви заместник-кметът Георги Титюков.
В здравния център, който в момента се строи, ще бъдат разположени 5 кабинета на акушер-гинеколог, лични лекари, педиатър и ще бъде достъпен за хора, които са здравно неосигурени. Цели се жителите на кв. „Столипиново“ да бъдат накарани по-често да посещават лекарите и да имат едно по-високо ниво на здравен статус. Периодично се извършват и кампании със здравни медиатори за популяризиране на темата. Лекарските кабинети, които се очакват да заработят през месец юни ще бъдат оборудвани с нова модерна и техника.
В образователния център се предвиждат извънкласни занимания по български език, художествени дейности и спорт. Периодично децата се извеждат извън квартала и по този начин могат да се докоснат до музиката и изкуството, като присъстват постановки на опера, балет и театър. След това те разказват на своите учители видяното на български език, пишат своите преживявания или рисуват.
„Активно се работи и с техните родители, които ги придружават на постановките и вече виждаме, че има напредък, тъй като, ако в началото на годината не знаеха нито една дума на български език, то сега може да се каже, че те вече говорят на него“, обясни Севджан Моллабекир, ръководител на проекта от страна на Община Пловдив.
В двете училища в квартала вече са назначени общо 8 учители, с чиято помощ се осъществяват допълнителните занимания, които в обученията си включват интерактивни методи – игри, пеене. Предстои да бъдат назначени още 3 лекари специалисти и 4 медиатори.
Водеща организация по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве “ е Община Пловдив, която осигурява съфинансиране в размер на 43 633 лева. Партньори са фондация „Пловдив 2019“, Община Куклен, фондация „Инди – Рома“, ДКЦ „Изток“, СУ „Найден Геров“, НУ „Кирил Нектариев“, ДГ „Лилия“ и Националната мрежа на здравните медиатори.
Според доклада от направено проучване, което обхваща 2000 човека, през последните няколко години нараства сериозно процентът младежи, които завършват 9-ти, 10-ти, 12-ти клас. Променят се нагласите в общността – средното образование за децата е желаният стандарт дори от родители с много по-ниско образование. Все още университетът е далечен и смятан за недостижим в общността. Делът на децата, необхванати от образователната система или отпаднали преди 7-ми клас, е намалял два пъти за десет години и днес е около 1 на всеки 10 деца. Проучването показа, че основният фактор при отпадащите рано деца са вътрешни проблеми на семействата – разводи, самотни майки, самотни бащи, родители работещи в чужбина и отглеждане от баба, дядо. Фактор е и слабите познания по български език.
Подобен проект се реализира в още 5 български града освен Пловдив – Шумен, Бургас, Сливен, Русе и Монтана. Общата стойност е 8,88 милиона швейцарски франка. Делът на България е 15 милиона лева, като съфинансирането е от страна на три министерства – МТСП, МОН и МЗ.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар