Емблематичната улица „Йосиф Шнитер“ бе официално открита днес - plovdiv.utre.bg

Емблематичната улица „Йосиф Шнитер“ бе официално открита днес

24 април 2018, 13:23 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Община Пловдив

Реконструкцията е на стойност 50 000 лева

Емблематичната улица „Йосиф Шнитер“ бе официално открита днес и след няколкомесечен ремонт бе възстановен автентичният ѝ вид с паважна настилка.
Реконструкцията е на стойност 50 000 лева, подменени са старите тротоарни плочки, а габаритът на тротоара е увеличен за удобство на пешеходците, поставени са нови електрически стълбове, изграден е топлопровод.
„На мястото на старите и изгнили дървета, чиито корени пречеха на безпрепятственото преминаване, сме засадили нови“, обясни кметът на район Централен Георги Стаменов.
Улицата е еднопосочна и попада и в обхвата на „Синя зона“ и има възможност шофьорите да паркират успоредно от ѝ страна.
„Идеята ни е да свържем кино „Космос“, чието конструктивно обследване ще приключи в близките дни, с централна пешеходна зона и където е възможно да направим широки тротоари по подобие на улица „Йосиф Шнитер“, посочи кметът на Пловдив Иван Тотев.
Той обясни, че в плановете на Община Пловдив е и да облагороди зелената площ, където преди време имаше сладкарница, в близост до бомбоубежищата на кръстовището на улиците „Тодор Каблешков“ и „Дондуков-Корсаков“. Предстои да се направят и схеми за маси за открито сервиране на намиращия се наблизо ресторант.
Районната администрация е изпратила предписания за предприемане на мерки от страна на собствениците на стари къщи, намиращи се на улицата „Йосиф Шнитер“, да ги ремонтират и да възстановят техните красиви фасади.
Предстои и ремонт на пътя в участъка от „Преслав“ до „Виктор Юго“, тъй като там също ще бъде положена топлофикация, която да бъде свързана с кино „Космос“. Сухите и компрометирани дървета ще бъдат премахнати и подменени с нови.
„Стремим се новозасадените дървета да бъдат повече от премахнатите“, коментира още Георги Стаменов.
„Подмяната на дърветата е необходима, те също имат определен живот. След като минат 60 – 80 години някои видове са в края на своя жизнен цикъл, ето защо всяко едно от старите дървета се обследва и се преценява дали е опасно.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета