Димитър Добрев празнува юбилей с изложба - plovdiv.utre.bg

Димитър Добрев празнува юбилей с изложба

22 април 2018, 12:42 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    ГХГ

Изложбата на Димитър Добрев ще продължи до 13 май

Градската художествена галерия – Пловдив кани на самостоятелната изложба на художника Димитър Добрев. Тя има ретроспективен характер и с нея авторът отбелязва своята 70-та годишнина.

Експозицията ще бъде открита на 26 април от 18,00 часа в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ в Стария град.

Димитър Добрев е роден на 05.04.1948г. в Пловдив. Работи като художник в системата на ДП „Българска фотография“, както и на свободна практика. Между 1972 и 1993г. Добрев е автор и участник в творчески екипи при създаване на музейни експозиции, фотодокументални изложби и пространствени решения. През тези години той редовно участва  в общите национални и окръжни изложби на Групата на смолянските художници.

Между 1976 и 2017г. се е представял с 12 свои самостоятелни изложби в Смолян, Пловдив, София, Стара Загора, Брюксел. Негови картини са притежание на частни и обществени колекции в България, Сърбия, Италия, Германия, Канада и др.

Носител на приза „Рицар на четката ‘2016“ в категорията „Рицар на поетите“  от международния проект „Картина от мнозина“.

Художникът Вихра Григорова казва за Димитър Добрев, че е „от хората, които почитат природата до благоговение, заради това картините му са достоверни – той не би посмял да наруши с нещо съвършеното равновесие на Божието творение...Специално място в творчеството на Димитър Добрев заема натюрмортът. Почти винаги в него има ярък цветен контрапункт, който подчертава паралела между органична и неорганична материя – колекция бели стъклени шишета и оранжев портокал или ярко цвете пред варосан зид...

Щедър и внимателен като всички добри хора, той не пази видяното само за себе си, а го споделя с радостта и възхищението на дете, което всеки ден отново открива света.“

Изложбата на Димитър Добрев ще продължи до 13 май.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета