Хората с увреждания и Каракачанов обсъдиха реформата в ТЕЛК - plovdiv.utre.bg

Хората с увреждания и Каракачанов обсъдиха реформата в ТЕЛК

19 април 2018, 17:27 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    МО архив

В момента има девет комисии, които следят медицинската експертиза

Представители на хората с увреждания отново бяха на среща в Министерския съвет. Ден след поредния си протест те обсъдиха с властта планираната реформа в ТЕЛК, предаде Нова телевизия. Те проведоха разговори с вицепремиера Красимир Каракачанов. Резултатът  - обещание, че един контролен огран ще отговаря за цялата система на ТЕЛК. В момента има девет комисии, които следят медицинската експертиза.
Преговарящите днес се съгласиха, че е нужен по-строг контрол за отпускането на инвалидни пенсии. И че трябват повече пари за хората, които наистина имат нужда от тях. Отново се чуха заявки да се създаде електронно досие.
За всичко това обаче е необходимо време, изтъкна вицепремиерът.
"Трябва да се модернизира цялата система и тези решения да не са на хвърчащ лист. И когато трябва да се удостовери инвалидност, един да го вади, а друг, когато не му е изгодно, да не го вади. Така да се направи електронна карта и електронен регистър на хората с увреждания и да бъде проверявано във всеки един момент. Ние нямаме различия в това, че има едни български граждани, които злоупотребяват. Системата не работи", категоричен бе Каракачанов.
"Срещу злоупотребите трябва да има категорично противопоставяне, контрол и строги наказания. Настояваме, че концепцията, която е входирана за работоспособността, трябва да бъде изтеглена и преработена и да се направи комплексна оценка на индивидуалните нужди на всяко едно лице", потвърди Адриана Стоименова, представител на хората с увреждания.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета