СЕДЕМ РАЗКАЗА ЗА ВЯРАТА днес в Регионален археологически музей - plovdiv.utre.bg

СЕДЕМ РАЗКАЗА ЗА ВЯРАТА днес в Регионален археологически музей

26 март 2018, 11:22 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Община Пловдив

Във всяка религия числото 7 олицетворява тайнствена­та „Божия сила“, или духовната мощ

На 26 март 2018 г. (понеделник), от 13:30 часа в Регионален археологически музей – Пловдив в навечерието на Великден ще бъде открита изложба „СЕДЕМ РАЗКАЗА ЗА ВЯРАТА“. Изложбата представя седем проучени и разказани истории за християнската вяра, свързани с движими културни ценности (църковна утвар), постъпили във фонда на музея основно в периода 1915-1926 г.

Защо седем!? Съществува схващане, че 7 е библейско число. Във всяка религия числото 7 олицетворява тайнствена­та „Божия сила“, или духовната мощ. Тя е непреодолима. В Християнството седем е символ на сътворението. То е числото на тайнственото, на духовни­те неща, символ на завършеност и съвършенство. Затова често го наричат „Божие число“, тъй като „Той /БОГ/ е Единственият, който е съвършен и завършен“.

Изложбата ще представи и експонати от музейния фонд на Пловдивската Света Митрополия, любезно предоставени с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай.

Седем разказа и легенди, които ще ви потопят в историите…

• за Библията и Божия храм, за митарствата и усилията за набиране на средства и строежа на църквата „Св. Йоан Кръстител“ в с. Чехларе (1858 г.);

• за един обков, работен специално за пловдивския храм „Св. Димитър“;

• за напрестолния кръст на русенския митрополит Григорий, Червенски и Доростолски митрополит;

• за един свещенически пояс от Костницата на църквата „Св. Св. Константин и Елена“, Пловдив;

• за един потир, с дарствен надпис за църквата „Св. Николай“, с. Паничери;

• за поклоническото пътуване до Божи гроб и „осветените дарове“, носени от там;

• за вярата в просънуваното и една история от 1925 г., станала причина за откриване основите на средновековен манастир и изграждането на параклис, посветен на „Св. Георги“, последвано от не една мистична история.

Изложбата е реализирана с любезното участие на Пловдивска Света Митрополия.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 30 юни 2018 г. в изложбена зала на РАМ – Пловдив, пл. „Съединение“ № 1.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета