ГДБОП пресече кибератака за милиони към корейска фирма - plovdiv.utre.bg

ГДБОП пресече кибератака за милиони към корейска фирма

23 март 2018, 13:44 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    plovdivutre.bg архив

В резултат на професионално проведените действия парите са блокирани и успешно възстановени на пострадалата корейска фирма

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП успешно пресякоха финансово мотивирана кибератака към голяма фирма от Република Корея. Установено е, че при кибератаката финансови  средства на жертвата в размер на 3 000 000.00 евро са били трансферирани към банкова в България. Сметката е била открита на юридическо лице, регистрирано в страната със собственик и управител – чуждестранен гражданин.

В резултат на професионално проведените действия парите са блокирани и успешно възстановени на пострадалата корейска фирма.
От отдел „Киберпрестъпност“ припомнят, че по-рано през 2018 г. юридическо лице, регистрирано в САЩ е било подведено чрез кибератака да преведе  1 500 000.00 щатски долара вместо по сметката на реалния си контрагент на три банкови сметки в България.  От неправомерните средства на жертвата са възстановени 600 000 щатски долара, а за останалите е установено, че часове след получаването им по български сметки, са били трансферирани чрез онлайн банкиране за Хонг Конг.
Постигнатото по пресичането на кибератаки  е резултат от постигнатото добро международно взаимодействие на ГДБОП с чужди партньорски служби, както и с банковия сектор в страната.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета