11 бакалаври – отличници във Випуск 2017 на Химическия факултет на ПУ - plovdiv.utre.bg

11 бакалаври – отличници във Випуск 2017 на Химическия факултет на ПУ

23 февруари 2018, 13:58 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    plovdivutre.bg архив

Броят на завършващите химици намалява, но те стават все по-ценени, смята деканът доц. д-р Веселин Кметов

На тържествена церемония в събота, 24 февруари, дипломи ще получат 66 бакалаври и 41 магистри от Химическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Промоцията на абсолвентите от Випуск 2017 ще се състои от 10:30 ч. в Спортната зала на висшето училище на бул. „България” № 236А.
Към дипломираните бакалаври и магистри с приветствия ще се обърнат ректорското и деканско ръководство, както и представители на „БИОВЕТ“ АД -  Пещера, и Лабораторен център по безопасност на храните „АЛИМЕНТИ“, които са сред потребителите на кадри, подготвени във Химическия факултет.
Музикален поздрав към абсолвентите и техните преподаватели, ще поднесe музикална група от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс в гр. Пещера.
Тази година сред бакалаврите се дипломират 11 отличници, от които единият завършва с пълно отличие. Галилеевата клетва, част от церемониите във висшите училища в Европа, ще бъде прочетена от първенецът на випуска Виктория Балчева, бакалавър по „Медицинска химия“.
„Броят на специалистите химици у нас застрашително намалява. В последните години намаляват и абсолвентите на Химическия факултет, но затова пък те са все по-ценени. Гордеем се с нашите възпитаници, които издигат престижа на Химическия факултет и се ползват с доверието на работодателите.  Поздравявам академичния състав на факултета за положените  усилия да изградят компетентни и много добре подготвени специалисти в професионално направление, в което обучението е скъпо и трудно, а професията изключително отговорна. На абсолвентите ни желаем с дръзновение и решимост да преодоляват трудностите в живота, да срещнат много радост и щастие в професията, да са заобиколени от любов, здраве и късмет в семействата си. Нека успехът е заслужената награда за техните усилия. На добър час!“ – пожела деканът на Химическия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Веселин Кметов.
ГАЛИЛЕЕВА КЛЕТВА
АЗ, ВЪЗПИТАНИКЪТ на Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, като навлизам в редовете на българската интелигенция,
СЕ ЗАКЛЕВАМ:
- да пазя името на университета, който разкри пред мен света на науката;
- да защитя достойно професионалната си подготовка;
- да използвам научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света;
- да съдействам за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност;
- да утвърждавам в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал;
- верен на своя народ, да допринеса с труда си за неговото по-добро бъдеще;
- да бъда достоен гражданин на Отечеството си!
ЗАКЛЕХ СЕ!
Традицията за произнасяне на Галилеевата клетва идва от Италия. На 7 януари 1989 г. на едноименния площад пред църквата „Санта Кроче” във Флоренция, където е погребан Галилео Галилей, се състоял митинг в негова чест. Тогава се родила идеята във всички университети и институти да се въведе Галилеева клетва, подобна на Хипократовата, и да се произнася като тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. Този хуманен призив е утвърдена традиция при промоциите в Пловдивския университет.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета