Обучават безплатно семейства с доведени деца и родители - plovdiv.utre.bg

Обучават безплатно семейства с доведени деца и родители

16 февруари 2018, 11:53 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    pixabay.com

Събитието е част от национална инициатива за повече здрави семейства

Безплатен практически семинар организира Българската асоциация по фамилна терапия (БАФТ), а темата е „Как да изградим здравословни отношения в семейства с доведени родители и деца?“.  

„Избрахме тази тема, тъй като семействата с доведени родители, доведени и природени деца са все по-често явление у нас“, пояснява д-р Веселин Христов, психотерапевт. „Все повече двойки си задават въпроси като „Редно ли е да създам ново семейство? Как раздялата между биологичните родители ще повлияе върху отношенията с детето? Заплаха ли е новият партньор за детето? Кой ще възпитава детето - присъстващият, отсъстващият или доведеният родител?“, допълва д-р Деница Банчевска, другият водещ на събитието.   

Според Националния статистически институт „семейството като юридически съюз губи своето значение“. Броят на браковете у нас намалява за сметка на съжителствата без брак. „Евростат“ нарежда страната ни на второ място в Европейския съюз по дял на извънбрачни деца (58.6 %)[1]. Същевременно, по неофициални данни, всеки втори брак в България приключва с развод, като статистиката не отчита разделите при двойките, живеещи на семейни начала.  

 „В семейство с двама биологични родители, партньорите решават и създават дете. То прилича по нещо на всеки от тях, те спонтанно изпитват топли чувства към него и подкрепят развитието му. В семействата с доведен родител, партньорите трябва да преодолеят дистанцията с детето, а заварените деца – несигурността си, за да приемат външния човек“, коментират психотерапевтите. Предизвикателствата в този вид семейства са много, но има възможности и решения.     

Интерактивният семинар „Как да изградим здравословни отношения в семейства с доведени родители и деца?“ е на 25-ти февруари 2018г., от 16:00 до 17:30 ч. в Limacon Event Center в Пловдив. „Водещи“ са д-р Веселин Христов, детски психиатър и психотерапевт, и Деница Банчевска, психотерапевт и доктор по психология.  

Събитието е част от национална инициатива за повече здрави семейства.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета