Премиерата на комедията "МИХАЛ МИШКОЕД" гостува само на 25 февруари в Пловдив - plovdiv.utre.bg

Премиерата на комедията "МИХАЛ МИШКОЕД" гостува само на 25 февруари в Пловдив

10 февруари 2018, 11:03 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Община Пловдив

Пиесата и до днес си остава най-известната на възрожденския учител

След големия успех на "СЕЛО, СЕЛО, ПУСТО СЕЛО" И "ЧЕШИТИ" отново в Пловдив само на 25 февруари очаквайте Габровския драматичен театър с премиерата на комедията "МИХАЛ МИШКОЕД"  (Зех тъ, Радке, зех тъ!) 

Уникалното в спектакъла е, че мъже играят женските роли в „Михал Мишкоед“. Пиесата и до днес си остава най-известната на възрожденския учител, писател, просветител, преводач и журналист Сава Доброплодни.

Според замисъла на режисьорката Невена Митева, спектакълът e изграден като възстановка на първото театрално представление в България. Така актьорите играят „както някога”, когато всички роли, дори и женските, се играят само от мъже. В зората на българския театър мъжете актьори мажели мустаците си със свинска мас и ги посипвали с брашно, за да приличат на жени, уточняват от екипа на спектакъла.

Комедията „Михал Мишкоед“ е „побългарена“ от Сава Доброплодни пиеса и е първата драматургична творба в България. За първи път е представена на сцена през лятото на 1856 година в Шумен и така слага началото на българския театър.

На 25 февруари  от 19  ч.  в  ДК „Борис Христов” ДТ „Рачо Стоянов” Габрово ще Ви отведе в света на комедията с възрожденски привкус, красиви костюми и много настроение.

Билетите са на цени от 8, 10 и 12 лв. и са в продажба в Билетния център пред Общината.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета