Родители напират за избрани детски градини - plovdiv.utre.bg

Родители напират за избрани детски градини

30 ноември 2017, 08:10 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    plovdivutre.bg архив

До края на календарната 2017 година ще бъде проведено още едно класиране

За проведеното за месец ноември 2017 година класиране бяха обявени от директорите на детските заведения общо 455 свободни места. От тях местата за децата до 3-годишна възраст бяха най-много – 129. За първа възрастова група – за децата, родени през 2014 година, бяха обявени 86 места. Свободните места за другите възрасти бяха, както следва: за втора възрастова група – 100, за трета подготвителна група –75, и за четвърта подготвителна група – 65 свободни места.

За обявените места кандидатстваха общо 300 деца. Най-голям е делът на децата за яслените групи – 203. За първа група в класирането участваха 58 деца, за втора – 14 деца, и за подготвителните групи общо 25 деца.

Въпреки наличието на значителен брой свободни места, броят на класираните деца е само 121 (78 в яслените групи, 8 в първа група, 16 във втора възрастова група и общо 19 в подготвителните групи). Причината е, че желанията на родителите се разминават с наличните свободни места.

До края на календарната 2017 година ще бъде проведено още едно класиране – на 14 декември. Свободните места за него ще бъдат обявени в срок до 05.12.2017 г. Предстои утвърждаване на графика за следващата календарна 2018 г., след което родителите ще могат да се запознаят с предвидените класирания след публикуването му на интернет страницата на системата dz-priem.plovdiv.bg.

В Системата за електронно централизирано класиране за прием на децата в общинските детски заведения на територията на ОБЩИНА ПЛОВДИВ вече има нова функционалност, която дава подробна актуална информация в реално време за брой деца, чакащи класиране. Статистическите данни ще бъдат достъпни от 05 декември 2017 г. след обявяване на свободните места за класирането на 14 декември 2017 г. В раздел свободни места на страницата на системата ще се отваря панел чакащи класиране, където подалите заявления са разпределени по брой точки и детски градини, за всяко от петте желания.

Новата функционалност има за цел повишаване информираността на родителите при кандидатстване за детска градина и ясла. Заинтересованите лица ще имат възможност да съпоставят броят свободни места и съответният брой чакащи за тях, разпределени по сбора от събраните точки в заявленията за кандидатстване.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета