На тържествена церемония Раковски и Чипровци подписаха договор за братство и взаимопомощ - plovdiv.utre.bg

На тържествена церемония Раковски и Чипровци подписаха договор за братство и взаимопомощ

14 ноември 2017, 13:42 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Община Раковски

Побратимяване между двете общини се случва в навечерието на 330 години от Чипровското въстание и предстоящия 50 годишен юбилей от обявяването на Чипровци за град

С тържествена литургия в църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски започна церемонията по побратимяване на общините Раковски и Чипровци. Отец Димитър  благослови акта на побратимяване  между двете общини  като отбеляза, че Чипровци е люлка и корен на католическата вяра в България. " Това е договор за братство между нашите две общности  свързани от една историческа реалност , за да бъде  съхранена  дълбоката родова памет."
По-късно  домакините от Раковски начело с  кмета Павел Гуджеров поведоха делегацията от Чипровци с  кмета Пламен Петков  в зрителната зала на градското читалище да официализират съглашението за побратимяване.
Зам.кметът на Раковски Божидар Стрехин откри тържеството с думите, че е дошло време Раковски да се върне към корените си  и този факт прави събитието историческо.
"Фактът, който ни кара да чувстваме близостта на чипровчани е именно католическата религия, която тръгва и се разпространява в България точно от  този край на нашата родина."- заяви зам.кмета   Стрехин.
Побратимяване между двете общини  се случва в навечерието на 330 години от Чипровското въстание и предстоящия 50 годишен юбилей от обявяването на Чипровци за град, както и изграждането на католически параклис, в който да бъдат положени костите на един от най-великите българи Петър Богдан Бакшев.
Желанието на местната власт и общественост във възрожденското градче е да се върнат макар и косвено към истинските корени на населението, което е населявало този край преди въстанието. Тяхното мнение е, че в ония времена Чипровци процъфтява, както духовно така и индустриално.
В момента  Чипровци изцяло е населено с православни български християни, но те почитат и се прекланят пред големите имена в историята на България, Петър Парчевич, Петър Богдан, Илия Маринов, Георги Пеячевич и др.
" Голяма чест е да завършим точно ние  едно дело, върху което са работили много хора преди нас. Не е правилно ние да се окичим с лаврите от този акт, а да отдадем почит към работата на предшествениците ни. Днес присъстваме на едно историческо събитие. Договорът за побратимяване може да случи и да е ползотворно само и ако помислите ни са чисти.  "-  развълнуван бе кмета Павел Гуджеров.
Общинският кмет Гуджеров сподели с  присъстващите, че лично за него духовната власт винаги е стояла по-високо от светската и не пропусна да благодари на свещениците отец Димитър от църквата "Пресвето Сърце Исусово"  Раковски  и отец Иван от "Свети Андрей" от Калояново, който по думите му е бил  "моторът" на това събитие.
Градоначалникът на Раковски бе категоричен, че с новите си побратими от Чипровци има какво да обменят като опит, знания и възможности. Той изрази надеждата си за едно дългосрочно сътрудничество с колегата си Пламен Петков.
Кметът на Чипровци благодари за поканата за побратимяване и за топлото посрещане на домакините от Раковски. Той заяви, че  двете общини имат дълбока връзка, връзката на вярата с  родовия корен.
"През 17 век гр.Чипровци е наричан цветето на България и е бил седалище на Софийската католическа епархия. Дело на чипровчани и на околните католически села са построените църкви, манастири и училища. Чипровските католици са връзката на поробена България с свободна християнска Европа. Те са духовници, мислители,книжовници, търговци, майстори, златари." - с нескрит патос започна словото си Пламен Петков.
Той припомни на множеството в залата, че в Чипровци са родени едни от най-великите  български исторически личности като Петър Парчевич и Петър Богдан Бакшев, който век преди Паисий Хилендарски е написал "История на България" и донася благодатта на католицизма в пловдивските пролетянски села. След погрома на Чипровското въстание част от оцелялото население намира спасение във Винга,Банат, Асеново и Раковски.
Кмета Петков разказа, че в  българската традиционна култура много често се е срещал обичаят "Побратимяване", който е играл важна роля в живота на старите българи. Според този обичай двама души чужди по кръв  след ритуални действия и наричането "Бог да пази побратимяването" стават духовни братя.Това родство се е предавало по наследство и се е тачело от техните деца и внуци.
"Нека Бог да пази нашето побратимяване и с негова помощ и нашите общи усилия да работим за добруването на нашите две общини и за по-добро бъдеще на идващите след нас."- бе   емоционалният финал на кмета на Чипровци.
Приветсвени думи относно побратимявнето на двете общини  и ретроспекция в миналото направиха и духовните лица отец Иван и отец Димитър, както и чипровския краевед  Никола Николов.
След фактическото подписване на договора от кметовете Гуджеров и Петков, гости и домакини си размениха подаръци както повелява традицията.
Празникът по повод сключването на договора за братство между Раковски и Чипровци завърши с разглеждане на изложбата на младия художник от Раковски Минчо Деливански и  с акапелните изпълнения на местната самодейна певческа група.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета