Събират най-добрите пловдивски спортисти в сборник - „Пловдивският спорт - Топ 50" - plovdiv.utre.bg

Събират най-добрите пловдивски спортисти в сборник - „Пловдивският спорт - Топ 50"

09 ноември 2017, 07:27 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Община Пловдив

Пловдив е град със световно значение и то не само заради 8000-хилядната му история и че ще е Европейска столица на културата, а и заради това, че е най-спортният град

50 заслужили спортисти, прославили името на Пловдив на световни, европейски първенства и олимпиади намериха място в класация, организирана от журналистите Нейко Дамянов, Илия Кисимов и Диян Никифоров под егидата на Община Пловдив. Днес те представиха имената на спортистите в азбучен ред.
„Пловдив е град със световно значение и то не само заради 8000-хилядната му история и че ще е Европейска столица на културата, а и заради това, че е най-спортният град“, заяви Нейко Дамянов.
Спортните успехи и постижения през годините ще намерят място в издаването на специален сборник „Пловдивският спорт – топ 50“ със снимки, интересни факти, статии и информация. Очаква се той да бъде издаден специално за 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.
В национален мащаб от общо 218 медала на олимпийски игри 51 са златни, 87 сребърни и 80 бронзови. Общо спечелените от Пловдив са 58 медала – 12 златни, 25 сребърни и 21 бронзови. Пловдив има и 35 златни медала от световни първенства и 47 от европейски шампионати.
Първият световен рекорд, поставен от българин през далечната 1927 година, е на пловдивчанин, припомни Нейко Дамянов.
Класацията е проведена под формата на анкета сред 55 познавачи на пловдивския спорт – треньори, журналисти, деятели, спортни ръководители, кметове на общини и т.н.. От 122 имена в анкетните листове 50 спортисти са класираните от 14 вида спорт.
Най-възрастният спортист, попаднал в класацията „ТОП 50“ е Кръстина Гьошева, родена през 1932г., а най-младият е Милен Добрев – роден през 1980г.
Кои са спортистите, заемащи водещите позиции в класацията, ще стане ясно в началото на следващата година, когато ще бъдат обявени резултатите от анкетата.
Топ 50 спортисти в историята на Пловдив по азбучен ред са:
Александър Христов, бокс
Ангелина Михайлова, баскетбол
Анка Бакова, гребане
Анка Узунова, волейбол
Асен Златев, вдигане на тежести
Атанас Търев, лека атлетика
Ваня Гешева, кану каяк
Велик Капсъзов, спортна гимнастика
Георги Василев, футбол
Георги Трингов, шахмат
Гинка Гюрова, гребане
Гинка Загорчева, лека атлетика
Диана Палийска, кану каякКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета