Изложбата на Цанко Лавренов и Васил Стоев във Виена се превърна в празник на българското изкуство - plovdiv.utre.bg

Изложбата на Цанко Лавренов и Васил Стоев във Виена се превърна в празник на българското изкуство

26 октомври 2017, 10:36 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Община Пловдив

Целта е ясна – непреходната връзка между традиционното и новото в изкуството

В празник на българското изкуство в Австрия се превърна откриването на двойната изложба в БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена. Пред многобройна австрийска и българска публика бяха представени две знакови имена на българското изобразително изкуство – Цанко Лавренов /1896-1978/ и съвременния художник Васил Стоев.
Директорът на БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена доц.д-р Румяна Конева подчерта при откриването: „С директора на градска художествена галерия – Пловдив Красимир Линков избрахме нетрадиционен подход, представящ пловдивската художествена школа в историчека перспектива. В съвместния ни проект ще бъдат показани в паралелен контекст общо пет изложби – две на стари майстори и три на съвременни творци. Целта е ясна – непреходната връзка между традиционното и новото в изкуството“.
Специален гост на събитието беше проф. Улрих Гансерт, дългогодишен преподавател във Виенската Художествена Академия, който се спря на особената приемственост между иконописта и модерните европейски течения от началото на 20 век, характеризиращи уникалния стил на Цанко Лавренов.
За творчеството на Лавренов и Васил Стоев говори и директорът на ГХГ Пловдив Красимир Линков. Той посочи, че в следващите месеци в БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена предстоят изложби на големия Златю Бояджиев, както и на съвременните пловдивски творци Стоян Куцев /живопис/, Димитър Воденичаров /живопис/ и Васил Маргаритов /скулптура/.
Приветствие към гостите поднесе посланикът на Република България в Република Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков.
Изложбите се осъществяват с подкрепата на Министерство на културата на Република България и Община Пловдив във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и избора на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета