НБ „Иван Вазов“ кани на изложба „Нестор Марков – будителят“ - plovdiv.utre.bg

НБ „Иван Вазов“ кани на изложба „Нестор Марков – будителят“

16 октомври 2017, 11:09 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    НБ „Иван Вазов“

Експозицията е подредена по повод 180 години от рождението му

Изложба „Нестор Марков – будителят“ ще бъде открита днес от 16.30 ч. във фоайе „Изкуство“ на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. Експозицията е подредена по повод 180 години от рождението му.

Нестор Марков е виден възрожденски деятел – учител, общественик, държавник, учен-лексикограф. Роден е в село Криво поле /Иробас/ хасковско. Завършва училището на Йоаким Груев в Пловдив. Ярък борец срещу гъркоманите. Учител е в Плевен, Русе и Априловската гимназия в Габрово. Като участник в Априлското въстание е хвърлен в затвора  в Търново. По време на Освободителната война е преводач в щаба на генерал Гурко. След Освобождението е префект на Хасково и Стара Загора и окръжен управител на Велико Търново, Варна и Пловдив.

Оставя богато книжовно наследство – тридесет и осем заглавия: шест учебника, два речника /френско-български и българо-френски/, статии с публицистичен, естествено-научен и мемоарен характер, административни публикации, дописки в периодичния печат… Венец на речниковото му дело са българо-френския и френско-български речник, издадени в Лайпциг. През 1903 г. Нестор Марков е удостоен от Министъра на просветата и изкуствата на Франция с Орден за заслуги към просветата, литературата и изкуствата.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета