Министерството на външните работи търси бъдещи дипломати - plovdiv.utre.bg

Министерството на външните работи търси бъдещи дипломати

12 октомври 2017, 10:06 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    wikimedia.org

Целта е да бъдат привлечени повече млади хора в българската дипломатическа служба

Министерството на външните работи обявява общ конкурс за назначаване на 15 държавни служители на длъжност "стажант-аташе". Желаещите могат да внесат документите си за кандидатстване до 24 октомври.
Целта е да бъдат привлечени повече млади хора в българската дипломатическа служба, които ще имат възможност един ден да отстояват интересите на страната ни в чужбина или като градят външната ни политика от София.
"Българската дипломатическа служба се нуждае от подмладяване. Освен конкурсите за стажант-аташета, обмисляме и по-бърз кариерен ръст на младите дипломати", коментира по-рано по този повод вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
За да бъдат допуснати до конкурса, кандидатите трябва да отговарят минимум на следните условия:
∙ Да са български граждани и да нямат друго гражданство, освен на държава-членка на ЕС;
∙ Да имат завършено висше образование със степен "магистър" в хуманитарни науки, социални, стопански и правни науки, сигурност и отбрана;
∙ Да владеят най-малко два чужди езика, поне единият от които да е официален за ООН или работен за Европейската комисия (английски, френски, немски, руски, арабски и китайски);
∙ Да притежават компютърна грамотност;
∙ Да не страдат от хронично психическо заболяване;
∙ Да отговарят на другите изисквания за заемане на държавна служба по чл.7, ал.1 и ал.2 от Закона за държавния служител.
Онези кандидати, които владеят езици като албански, арабски, гръцки, иврит, италиански, китайски, корейски, румънски, руски, скандинавски езици, турски, фарси, хинди, холандски и японски, имат предимство при равни резултати с техни конкуренти от писмената и устната част от изпита.
Писмената част включва три етапа. Първият е решаване на тест от затворен тип за проверка на общата култура, както и тест от психолог. Следва разработване на аналитично есе по външнополитическа тема от въпросите в конспекта. Третата част е аналитично есе на един от езиците, с които се кандидатства. Текстът трябва да е с обем половин страница.
Устната част включва развиване на въпрос от същия конспект, както и отговор на въпроси от членове на изпитната комисия.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета