Ищван Орос с изложба Графика в Градската галерия - plovdiv.utre.bg

Ищван Орос с изложба Графика в Градската галерия

09 октомври 2017, 08:32 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    ГХГ

Артистът използва и псевдонима Utisz или Никой, името, което Одисей избира в мита за циклопите

Унгарският културен институт при Посолството на Унгария в София и Градската художествена галерия показват в Пловдив графични произведения на Ищван Орос, световно известен плакатист, график, илюстратор, режисьор на анимационни филми. Пловдивската публика за първи път ще се запознае с този майстор на пространствените илюзии, парадоксални обрати, провокативни решения, геометрични трансформации и анаморфози.

Орос е изкушен от класическите графични техники и ги използва с вещина, а игровото начало е определящо за творчеството му, изпълнено с многозначни препратки към различки културни полета, пластове и символи.

Той осъвременява често използваната през Ренесанса техника на анаморфозата, развивайки я така, че да придаде смисъл и на изкривения образ, независимо от отражението или от гледната точка (“анаморфозис”, от гръцки “повторна трансформация”, е игра с перспективата за проектиране на изкривен образ, който изглежда естествено, само ако бъде погледнат от правилен ъгъл или с помощта на криви огледала).  Артистът използва и псевдонима Utisz или Никой, името, което Одисей избира в мита за циклопите. Така отново  провокира зрителя, атакува възприятията и интелекта му.

Ищван Орос е роден на 24 октомври 1951 в град Кечкемет.През 1975г. завършва Унгарския университет по изкуства и дизайн при Ищван Балог и Ерньо Рубик (създателят на „Рубик“ кубчето). Започва кариера на сценограф и аниматор , постепенно се налага и сред влиятелните имена в света на плаката.

Изкуството на Ищван Орос притежава достойнството да преодолява граници и да „пътува” във времето и пространството – Чикаго, Солун, Витлеем, Пенсилвания, Силкеборг, Истанбул, Торун, Хага, Музей на Ешер, Братислава, Есен, Йорверт, Мелбърн, Аржентина, Мар дел Плата, Будапеща, Кечкемет, Гьор, Бреша, Анкара, София са част от тази околосветстка география. Утис/Орос е редовен участник в международни изложби, биеналета, симпозиуми и филмови фестивали, а самостоятелните му изложби и участия в колективни проекти са неизброими. Носител е на множество награди за плакат, графика, анимация, изкуство на книгата. Той е професор в Западния унгарски университет, съосновател е на Унгарската асоциация на плаката, член е на Международния алианс на графиката и на Унгарската академия на изкуствата.

През 2016г. Ищван Орос беше член на международното жури на Триеналето на плаката в София. Изложбата му „Графика“ беше представена с голям успех в Национална галерия Квадрат 500, в градските галерии във  Варна и Добрич.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета