„Символите на Стария град” украсиха площад „Централен” - plovdiv.utre.bg

„Символите на Стария град” украсиха площад „Централен”

19 септември 2017, 11:49 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    район „Централен”

Изложбата представя емблематични места в Пловдив

Изложба „Символите на Стария град” краси от вчера пл. „Централен”. В 20 табла експозицията проследява знаменателни събития от историята, като всяка епоха оставя своя знак в облика на Пловдив. Някои от тези знаци са пропаднали по време на войни, стихийни бедствия и неразумна човешка намеса, други още чакат своите откриватели. Поколения след поколения са преобразявали града - едни  довършвали започнатото от техните предшественици, други трябвало да разчистват развалините, за да върнат блясъка на древния град.               

Показват се храмовете през древността –върху монети от II-ри  век е изобразено Трихълмието - Таксим тепе, Джамбаз тепе и Небет тепе. Изложбата представя още емблематични места в Пловдив като Античния театър, Римския стадион, Джумая джамия, Крепостната порта („Хисар Капия”) -от откриването на археологически разкопки, през проучване на всеки обект през годините до неговия изглед днес.

На отделни табла са оформени и подробно описани Възрожденски архитектурни ансамбли като: Югозападната крепостна порта; катедралният  храм „Св. Богородица”; храмът „Св. Димитър”; Девическата гимназия в Пловдив; ул. „Съборна” с днешната постоянна картинна галерия на Златю Бояджиев; храмът „Св. Константин и Елена”; ул. „Доктор Стоян Чомаков“ (на която се намира сградата на Етнографския музей); арменският храм „Сурп Кеворк” с близките до него забележителни къщи на Степан Хиндлиян, Артин Гидиков и Степан Месробович; улица „Цанко Лавренов“ с къщите на Аргир Куюмджиоглу, Димитър Георгиади, Никола Недкович; улица „П.Р. Славейков“; улица „Кирил Нектариев“, на която се намира къщата на Верен Стамболян и други. 

Целта на изложбата „Символите на Стария град” е опознавателна - да се погледне назад в различните епохи и векове от съществуването на хилядолетния град и по-младите поколения да научат любопитни факти и интересни детайли за миналото на Пловдив.

Тя е част от събитията, включени в „Празниците на Стария град” 2017 - част от 13-тия  Есенен салон на изкуствата, който е мащабно събитие в културния календар на Пловдив. Тази година мотото на „Празниците” е „Вдъхновение” и се организират от Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив” и Фондация „Пловдив 2019”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета