Миналата вечер в Пловдив се откри традиционната изложба 15×5 - plovdiv.utre.bg

Миналата вечер в Пловдив се откри традиционната изложба 15×5

14 септември 2017, 10:31 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Община Пловдив

Творците оставят по две картини в съкровищницата на Пловдив

Миналата вечер в галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ в Пловдив се откри традиционната изложба 15×5. В изданието през 2017 г., с куратор Христо Жеков участват 15 художника, с различни концептуални и естетически виждания, специфични със своите стилови търсения и авторска индивидуалност в областта на изкуството, които представят по 5 свои творби. Това са Ангел Китипов, Антоан Стойков, Асен Кръстенов, Атанас Карадечев, Борис Богданов, Борис Ковачев, Емил Марков, Жорж Сопаджиев, Иван Чакъров, Константин Константинов, Михаил Маламски, Моника Роменска, Николай Алексиев – Фокса, Светлозар Чавдаров и Христо Жеков. Изложбата включва картини живопис и графика, скулптура и фотография и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Календара на културните събития за 2017 г.

Тя бе открита официално от заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков и Председателя на ДПХ – Снежана Фурнаджиева. 15-те автора бяха представени от изкуствоведа Вихра Григорова. Изложбата „15х5“ е първото събитие, което Дружеството на пловдивските художници представя в Есенния салон на изкуствата и може да бъде разгледана до 26.09.2017 година.

Освен програмата, с която участва в предстоящата НОЩ /ПЛОВДИВ 2017 в дните 15,16 и 17 септември, Дружеството организира от 29.09.2017г.до 29.10.2017г., отново с подкрепата на община Пловдив, 9-тото издание на Национална изложба „Арт колаж – Пловдив“ 2017г. За поредна година оригиналната техника на пластично наслагване в комбинация с различни материали и техники, креативното изкуство колаж ще завладее пловдивската публика с очарованието на нови високи постижения.

От 15.09.2017г. до 26.09.2017г. започва Международен пленер по живопис в Стария град – къща Нишанян, одобрен проект в програмата на „Пловдив 2019″. Международният пленер по живопис е тържествено завръщане към прекъснатия популярен пленер по живопис, който години наред бе визитната картичка на Пловдив и Стария град. Общо 10 пленериста – пет художника от Германия, Унгария, Македония и Словения и пет пловдивчани, ще рисуват в китния двор на къща Нишанян, вдъхновени от красотата на Стария град и прекрасния Пловдив, ще опознават културата и историческото наследство на града, ще рисуват в отворени ателиета с ученици от художествените училища и студенти от АМТИИ. На 26.09.2017г. с творбите им ще се подреди експозиция, която ще завърши с малък празник и тържествено откриване на изложбата. Творците оставят по две картини в съкровищницата на Пловдив. Събитието е подкрепено от Фондация „Пловдив 2019“ и Община Пловдив.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета