Изложба „ЕСЕННИ ИМПРЕСИИ” се открива в галерия „Пловдив” - plovdiv.utre.bg

Изложба „ЕСЕННИ ИМПРЕСИИ” се открива в галерия „Пловдив”

10 септември 2017, 11:45 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    ГХГ

Тандемът баща и син Дамянови ще поведе зрителя в света на мозаечното изкуство

На 13 септември от 18:30 ч. ,галерията на ДПХ във фоайе на Общински съвет, ще посрещне изящните мозайки на ВЛАДИМИР И ДАМЯН ДАМЯНОВИ.
Тандемът баща и син Дамянови ще поведе зрителя в света на мозаечното изкуство. Това древно изкуство, поело пътя си от Месопотамия, през древна Гърция, Римската империя, Византия, стигнало до наши дни, притежава силната омагьосваща сила на въздействието си.
Доайен в това изкуство е Владимир Дамянов, който в началото на кариерата си работи в областта на традиционната мозайка. Постепенно открива свой собствен стил, създавайки мозаечни пана, изработени изцяло от естествени камъни. Камъните, които използва се намират предимно в Родопите – такива като черен родопски мергел, сиенит, мрамор, гранит, ахати, тигрово око и много други. Неговите творби се приемат много добре както в галерии, така и в частни колекции в по-голямата част от страните в Европа. Мозаечни пана на Владимир Дамянов са участвували в изложби в Швеция, Норвегия, Австрия, Германия, Италия, Франция, Великобритания, САЩ, а така също и в България.
По естествен начин Владимир Дамянов предава щафетата към своя син – Дамян Дамянов, чийто усет към красотата и майсторство в мозаечното изкуство, ценителите ще видят в предстоящата експозиция.
Двамата автори категорично заявяват, че мозайката е архитектурен елемент, интериорно решение, носи вдъхновение  в своята орнаментика и въздействие.
Изложбата ще продължи до 2 октомври.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета