Цветанов: Ще защитим каузата на Велинград да няма волфрамова мина - plovdiv.utre.bg

Цветанов: Ще защитим каузата на Велинград да няма волфрамова мина

04 септември 2017, 15:14 | Галя Иванова
  • Снимка:
    ПП ГЕРБ

В община Велинград живеят над 42 хил. души, а мината ще осигури работни места на около 400 души

Моя кауза е да няма волфрамова мина във Велинград, каза по време на среща в града председателят на Парламентарната група и заместник- председател на партия Цветан Цветанов. Той коментира, че когато се вземат управленски решения, се оказва, че в повечето случаи те се вземат от политиците. "Това е политическо и управленско решение, защото през 2009 година, дни преди да си тръгне, то е взето от тогавашното правителство. В община Велинград живеят над 42 хил. души, а мината ще осигури работни места на около 400 души. Кое е по-важно, да бъде защитен общественият интерес или да бъде продаден?",  коментира Цветанов. Той допълни, че в района няма изградена инфраструктура за развитието на рудодобив. "В  село Кръстава се срещнах и разговарях с хората и се оказа, че няма такива, които да подкрепят мината. Това, което поемаме като ангажимент е пътищата да бъдат прехвърлени на общината, за да може тя да кандидатства по проекти и да има необходимата инфраструктура", каза също Цветанов. "Ние ще защитим каузата на Велинград, ние ще защитим вашия интерес, ние искаме Велинград да се развива. Аз няма да участвам в тази игра, искам да идвам при вас с високо вдигната глава. Вие сте тези които назначават политиците. Преди година вие ми дадохте много на брой подписи и всичко необходимо сме го направили. Екипът на министър Нено Димов ще бъде подкрепен от ПГ на ГЕРБ, защото Велинград е част от България и е перлата на минералните избори на Балканите. Ето защо ние сме готови да я запазим дори и с цената на законодателни промени", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ. Той благодари на хората за подкрепата им и уточни, че именно те определят бъдещето на своя град.
„Ще работя за баланс в името на това максимален брой хора да живеят по–добре. Тук съм да гарантирам, че системата ма МОСВ ще гарантира този баланс така, че хората и бизнеса в града да не пострадат. Тази история започва през 2009 г. МОСВ се е опитала да прекрати ОВОС, но за съжаление след съдебно жалене сме принудени да продължим. На 27 септември ще се гледа ОВОС във Велинград, на 28 август бяха обявени пред Басейнова дирекция-Пловдив вододайните зони 1 и 2. Те гарантират чистотата на водата и забраняват каквато и да е дейност“, каза екоминистърът Нено Димов.
Няма да допуснем да се реализира концесията за добив на волфрам на територията на община Велинград. За всеки непредубеден човек е ясно, че тя е вредна за общината, заяви кметът на Велинград д-р Костадин Коев. Той поиска от Цветан Цветанов съдействие за промяна на концесионния договор и настоя пред министър Ненов МОСВ да сезира Министерството на енергетиката, което да промени концесионния договор въз основа на това, че водата в обсега на мината вече не е за санитарно-хигиенни нужди, а за питейно–битови цели. 75% от водата на тези водохващания е за Велинград, а останалите 25  на сто се изпращат към Ракитово, обоснова се кметът Коев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета