Над 300 деца, родители и специалисти подкрепи през първите шест месеца от годината фондация „За Нашите Деца“ в Пловдив - plovdiv.utre.bg

Над 300 деца, родители и специалисти подкрепи през първите шест месеца от годината фондация „За Нашите Деца“ в Пловдив

19 август 2017, 13:33 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    фондация „За Нашите Деца“

Мобилният екип подпомага здравните специалисти и чрез дейности по развитие на здравно-социален модел на грижа към детето и семейството

309 деца и семейства и здравни специалисти се довериха на фондация „За Нашите Деца“ през първите шест месеца на 2017 г. в Пловдив. В областта, в която фондацията стартира своята дейност преди 25 години, нашият Център за обществена подкрепа „За деца и родители” подкрепи 196 деца и семейства (биологични, осиновителни и разширени семейства). През организираните безплатни курсове „Първи грижи за новороденото” преминаха 96 бъдещи и настоящи родители.

В изпълнение на плановете на фондацията за разширяване на обхвата на услугите ни, в УМБАЛ - Пловдив работи мултидисциплинарен мобилен екип от специалисти, сформиран по проект на фондацията „Грижа в ранната възраст”. Психолог, специалисти „Ранна детска интервенция“ и „Ранно детско развитие“ и рехабилитатор подкрепиха 113 деца, родители и здравни специалисти.

Специалистите от Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) „За деца и родители“   подкрепиха за предотвратяване на раздялата на бебето от неговите родители 33 новородени бебета и 11 непълнолетни майки и бременни момичета, работиха по 24 случая на деца в риск от раздяла със своите родители и техните семейства и подкрепиха 114 деца и семейства. Подкрепа за подобряване на грижите за децата, както и посредничество и застъпничество за осигуряване на достъп на роднинското семейство до налични услуги и форми на подкрепа, чрез свързване със специалисти, ведомства, институции получиха 16 деца и семейства на роднини и близки. Подкрепени бяха 14 деца в риск от отпадане от образователната система. ЦОП „За деца и родители” има сключени споразумения за сътрудничество с три родилни отделения - в УМБАЛ - Пловдив, МБАЛ „Свети Мина“ и СБАГЛ „Селена“, където освен преки консултации, представителите на ЦОП обсъждат и въпроси, свързани с подобряване на комуникацията и взаимодействието.

Като част от сътрудничеството ни с УМБАЛ - Пловдив по проект „Грижа в ранната възраст” мобилният ни мултидисциплинарен екип работи с настанените в болницата деца за намаляване на вредата от дългия болничен престой, превенция на уврежданията и социализация чрез различни образователни и развиващи уменията дейности. 15 недоносени деца преминават през услуга за късно проследяване – от тяхното изписване до 3 годишна възраст. С всяко от тях по индивидуална програма работи дългосрочно кинезитерапевт.

С консултации за здравословното състояние и психичното здраве на децата подкрепихме 93 родители и 5 здравни специалисти. Обученията и дискусионните групи за родители и здравни специалисти обхванаха теми като „Недоносени деца“, „Здравословна диета и режим на хранене при деца до 7 годишна възраст“, „Комуникация на работното място – специалисти и родители“ и други.

Мобилният екип подпомага здравните специалисти и чрез дейности по развитие на здравно-социален модел на грижа към детето и семейството.

За да се създаде максимален комфорт на децата, ползващи услуги по рехабилитация, фондация „За Нашите Деца“ ще подкрепи ремонта и оборудването на рехабилитационен кабинет към Отделението по неонатология в болницата. 

През първите шест месеца на тази година екипът на фондация „За Нашите Деца“ помогна на над 1000 деца и семейства в София и Пловдив.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета