Най-много катастрофи са регистрирани в Пловдив - plovdiv.utre.bg

Най-много катастрофи са регистрирани в Пловдив

16 юли 2017, 11:09 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    plovdivutre.bg архив

В Пловдив са регистрирани 1 049 тежки пътнотранспортни произшествия със 73-ма загинали

През 2016 година в Пловдив са станали най-много тежки катастрофи с жертви на глава от населението. Това показва продължаващият анализ на Съюза на българските автомобилисти (СБА) за рисковете и факторите, които водят до трагични случаи на българските пътища.
През изминалата година в Европейската столица на културата – Пловдив, са регистрирани 1 049 тежки пътнотранспортни произшествия със 73-ма загинали. Сред основните причини за катастрофите са шофирането с несъобразена скорост, неподаването на сигнализация, извършването на непозволени маневри и отнемането на предимство.

Друг проблем, който все по-често се оказва причина за трагични случаи е шофирането в нетрезво състояние или под въздействието на наркотични вещества. Средно всяка десета катастрофа в България е довела до смъртен случай, като общо в страната са регистрирани 7404 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души, а ранените за близо 10 000 души.
В София се отчита спад на произшествията и загиналите в катастрофи. За 2015 броят им е бил 63-ма души, а през 2016 – 42-ма. София и Силистра са и единствените два града, в които няма загинал пешеходец.
Във връзка с черната статистика Съюзът на българските автомобилисти се включи в кампанията на Международната автомобилна федерация FIA “3500 живота“ заедно с още 245 автомобилни клуба от целия свят. Основната цел на кампанията е да се обърне повече внимание на пътната безопасност.
Като част от кампанията Съюзът на българските автомобилисти организира Дни на безплатните услуги в своите клонове в страната. На тях шофьорите ще могат да се възползват от съвети за безопасно шофиране, правилна експлоатация на автомобила през летния сезон и безплатно да проверят неговото техническо състояние - ходова част, реглаж на фарове, компютърна диагностика и други.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета