Класираха 240 деца в яслените групи - plovdiv.utre.bg

Класираха 240 деца в яслените групи

25 юни 2017, 15:31 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    plovdivutre.bg архив

Като цяло броят на местата в града за децата от 3 до 6-годишна възраст са повече от кандидатстващите

В проведеното за месец юни класиране за прием в детските заведения взеха участие 1864 деца. От тях 925 са на яслена възраст. Обявените места бяха общо 1352 – 260 за яслените групи, 803 за първа възрастова група, 130 за втора и 159 общо за подготвителните групи (за 5- и 6-годишни деца).

В яслените групи са класирани 240 деца. При кандидатстващи 768 деца за първа възрастова група са класирани 526 деца. За останалите кандидатстващи наличните свободни места не отговарят на желанията на родителите. За втора възрастова група от желаещите прием 103 деца са класирани 47, а за подготвителните групи от участващите в класирането 68 деца са класирани 45.

Като цяло броят на местата в града за децата от 3 до 6-годишна възраст са повече от кандидатстващите. На предстоящите класирания ще бъдат обявени повече свободни места и за яслените групи, така че ще бъдат осигурени и желаещи от тази възрастова група – необходимо е само 3-годишните да постъпят през септември в детските градини.

За класираните деца е важно да бъде спазен срокът 29.06.2017 г. включително, до който родителите трябва да подадат документи за записване в детските заведения, в които са приети.

Следващото класиране е на 11-ти юли. Свободните места за него ще бъдат обявени в срок до 3-ти юли вкл. Крайният срок за подаване на заявление онлайн е 9.07.2017 г. За тези, които използват помощта на директорите, срокът е 6 юли.

При кандидатстване за прием и подбора на детски заведения от изключително значение е родителите да се съобразят с наличните свободни места. Анализите показват, че има значителен брой подадени заявления преди няколко месеца, които се прехвърлят автоматично от едно класиране към всяко следващо и в посочените до 5 детски заведения вече няма свободни места. Тези деца няма как да бъдат класирани.

Постъпване на родените през 2011 и 2012 г. деца през учебната 2017/2018 г. в подготвителни групи е задължително съгласно нормативните разпоредби. Освен групи в детските градини, родителите могат да изберат и подготвителни групи в общинските училища на града. Там функционират както полудневни, така и целодневни групи. Информация за училищата, които ще разкрият подготвителни групи за 5- и 6-годишни деца през учебната 2017/2018 г., при събиране на необходимия минимален брой желаещи, може да бъде намерена на сайта на общината www.plovdiv.bg в раздел „Образование“. Записването в тези групи е на място в училищата и не е обвързано със системата за прием в детските заведения.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета