Държиков подписа „Национална харта на градовете с исторически зони в България“ - plovdiv.utre.bg

Държиков подписа „Национална харта на градовете с исторически зони в България“

02 юни 2017, 16:47 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Община Пловдив

Събитието се случи в края на дискусия на тема „ Историческите градове – опазване и развитие“

Днес в залата на Софийската градска художествена галерия бе подписана „Национална харта на градовете с исторически зони в България“. Събитието се случи в края на дискусия на тема „ Историческите градове – опазване и развитие“, организирана от Столична община и вестник „24 часа“.  Подписите си под документа поставиха кметовете на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Габрово, Търговище, Несебър и Копривщица.

От името на Община Пловдив, подписа си положи заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков, който бе гост и на дискусията с участието на Венелина Гочева, издател на вестник „24 часа“, Йорданка Фандъкова, кмет на София, Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, Ив Дож – сенатор, президент на Асоциацията на френските ценности – световно наследство и основател на Националната асоциация на френските градове и райони за опазване на културно наследство, Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините, Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, Боил Банов, министър на културата и Вежди Рашидов – Председател на Комисията по култура в 44-то НС.

С подписването на „Национална харта на градовете с исторически зони в България“, кметовете на общини се ангажираха да учредят Национална асоциация за развитие на историческите зони в България. Да предлагат законодателни промени, които да стимулират опазването и развитието на градските исторически зони, да повишат интереса на собствениците на имоти в градските исторически зони да обновят сградите си, да насърчат бизнеса да инвестира в обновяване на сгради в историческите зони и да разширят възможностите на местната власт да участва активно в опазването и развитието на историческите зони. След приемането на законодателните промени като следваща стъпка да бъде разработен общ модел на специална политика на опазване и развитие на историческите зони, която да се прилага и ползва от местните власти. Да работят за създаване на национална програма за опазване и развитие на сгради в исторически зони и не на последно място да  си сътрудничат със сродни обединения на градовете с исторически зони в Европа, с цел проучване на опита и добрите практики, които могат да бъдат приложени в България. Специално бе отбелязано, че след подписването на кметовете на градовете – учредители се дава възможност за присъединяване в бъдеще на други градове, приемащи нейните принципи.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета