Деца рисуваха с къна, танцуваха и играха йога - plovdiv.utre.bg

Деца рисуваха с къна, танцуваха и играха йога

29 май 2017, 11:08 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    ОИ "Старинен Пловдив"

Вторият ден от Празник на Детето в Стария град премина с разнообразна програма

В дворното пространство на галерия „Златю Бояджиев” под надслов „Нарисувай и открий” се проведе демонстрация, свързана с изобразяването на фантастични образи върху тениски, вдъхновени от асаните-йогийски упражнения-пози, които децата рисуваха (кобра, лотос, дърво, планина, войн, мост и др.). Техниката върху текстила включва отпечатък от проекта на детето и ръчна рисунка. Използват се специални текстилни бои, като тениските могат да се носят години наред.
На три централни пана децата рисуваха върху следните образи: дървото на живота, което символизира космическа хармония; бога на слънцето, който олицетворява деня и бога на нощта, който вплита в себе си положителното и отрицателното. В основата на всички техники е кръгът-символ на слънцето, означаващ здраве и плодородие. Последва представяне на махенди - стара ведическа техника на рисуване с къна върху ръце, крака, тяло, изписване на кръгове, мандали, символизиращи слънце и здраве.
Накрая Мария Папаянопол показа йога практика. Децата претвориха нарисуваните образи от текстила в йога- асаните. „Чрез йога поза творим с телата си. Така се стимулира творческото мислене на децата, развива се концентрация и способност за фокус, контрол на тялото и не по-малко важно-дишането. Малчуганите се учат чрез техниките на йога да изразяват себе си, да бъдат креативни и да се чувстват свободни”, обясни Мария Папаянопол.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета