Градската галерия представя съвременно изкуство от Израел с изложбата на Дорит Фелдман - plovdiv.utre.bg

Градската галерия представя съвременно изкуство от Израел с изложбата на Дорит Фелдман

30 април 2017, 15:49 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    ГХГ

Артистката представя поредица от 15 творби, част от които са свързани с конкретни места в България

На 4 май 2017г. от 18.00 часа в Залите за временни експозиции на Градска художествена галерия – Пловдив (ул. „Княз Александър I“№15) се открива изложбата на известната съвременна художничка от Израел Дорит Фелдман. Артистката представя поредица от 15 творби, част от които са свързани с конкретни места в България и са създадени специално за тази изложба със заглавие "Където текстът се превръща в образ (Геофилософия)". Колекцията е обогатена и от видео инсталация, наречена "Думите на земята".
Понятието "геофилософия", което съчетава в себе си територията като географско място и нейното осмисляне, е въведено през 90-те години на миналия век от френските философи Жил Дельоз и Феликс Гатари.
Според кураторката Шърли Мешулам, изложбата представя "рефлективно-концептуални основи", съчетание на образи, текстове, исторически документи, древни карти и идеи, заимствани от дисциплини като теология, философия, археология, поезия, а също така и съвременни идеи, взети от модерни научни изследвания.
Като концептуален артист Дорит Фелдман подчертава: "В тази поредица от фотографии представям обърнатото огледално изображение като процес. Вдъхновена от философски текстове, чрез творчески диалог със съвременни поети и писатели, създавам фотографски творби, в които "повърхността" и уловените образи са в хармония с морфологията на израелския пейзаж и други древни места, същевременно визирайки археорогическата стратификация на историческите пластове. Фотографските композиции създават визуален разказ, едновременно конкретен и метафоричен. Много от изобразените географски обекти представят подредени геометрични пространства, които наподобяват текст, написан на земята. Така например, творбата "Геофилософия - където текстът се превръща в образ" акцентира върху непрекъснатите линии около хребетите, наподобяващи редове от знаци, породени от земята - като доказателство за територията във времето."
Изложбата се посвещава на Деня на независимостта на Израел.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета