Откриват изложба на Владимир Запрянов в галерия Аспект - plovdiv.utre.bg

Откриват изложба на Владимир Запрянов в галерия Аспект

12 април 2017, 12:04 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    галерия „Аспект”

Изложбата ще бъде открита в 18.30 часа на 12 април и ще продължи до 26 април

В навечерието на светлите Великденски празници в галерия "Аспект" своя самостоятелна изложба реди Владимир Запрянов. Въпреки че редовно участва в общите експозиции в галерията, това е едва третата му самостоятелна изява,  може би защото той подхожда към изложбите си като към създаване на отделно произведение, като към нещо специално мислено, планувано и осъществено. Всяка изложба на Владо Запрянов представя цикъл картини, подготвени за конкретната галерия и изразяващи определена идея - такава е и настоящата.
Двадесет и четири творби са обединени под мотото „Поглед нагоре” – дванадесет акварела и дванадесет живописни работи,  представени на 12 април – дали е случайност или не, дузината носи в себе си много символика. Издържани в характерната за Владимир Запрянов абстрактно-символно-предметна стилистика, цикълът картини са продукт на конкретни впечатления на автора. Родом от хасковския край, той активно се интересува от значимите открития, направени там през последните години, и именно едно от тях – скалните мегалити в района на Хасковски минерални бани – провокира създаването на картините за изложбата. Мегалитите са изключително интересен природен феномен, някои изследователи дори не изключват и човешка намеса при оформянето им. Те са величествени мегаструктури, често наподобяващи човешки фигури, създават усещане за безкрай, за връзка с космоса, а някои виждат в тях и астрологични знаци и символи. Впечатлен от въздействието им, Владо Запрянов създава цикъла „Сънят на мегалитите”, който е основата на изложбата. „Мегалитите ме карат да мисля, че природата е измислила абстрактното изкуство -  тя е учител, просто тепърва преоткриваме нейните уроци.  Разположени на високо, в планините, те предизвикват човек да погледне нагоре, да се извиси към духовното, а не да гледа в краката си към делничното и злободневното. Така ми хрумна да нарека цикъла картини, а и изложбата, „Поглед нагоре.” – обяснява авторът и продължава: „А защо акварел? Това е трудна техника, но реших да се върна към нея след години, първата ми изложба беше акварели... Дава ми свобода, предизвиква ме... А тези акварели не са чисто абстрактни и фриволни, по-скоро съм търсил пейзажа, конкретиката. И така реших да разработя една тема с две различни средства, с две техники.”
А пожеланието на художника е, откривайки изложбата в навечерието на Великден, да провокира зрителя да излезе навън, да пътува и да открива. Природата се преражда в пролетта, прекрасен сезон човек да отиде да види този природен феномен, да търси и намира хармонията, която само природата дарява. А защо не и да отнесе от галерията у дома къс от вълшебството на мегалитите...
Изложбата ще бъде открита в 18.30 часа на 12 април и ще продължи до 26 април.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета