„Следи по пътя“ представя Феникс Върбанов в Резонанс - plovdiv.utre.bg

„Следи по пътя“ представя Феникс Върбанов в Резонанс

07 април 2017, 14:51 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    галерия „Резонанс“

Феникс Върбанов показва свои творби в пловдивската галерия „Резонанс“. Експозицията е наречена „Следи по пътя“ и е своебразна изповед на автора.

Художникът е роден в София в семейството на художниците Марин Върбанов и Сун Хуай Куей. Специализира в китайската академия по изкуствата Ханджоу. Интересът му към традиционни китайски техники на работа с туш върху хартия датира от 1985 година, когато пребивава в Централната академия за изящни изкуства, Пекин. Повече от 30 години остава верен на хартията и туша.

Първата своя значима изложба Феникс Върбанов нарича китайски синдром. Това наименование е признание не просто за обсебването му от китайските материали, чрез които съгражда наново пъпната връв към майчините си корени. Отпечатването на различни повърхности, снемането на релефи, където тънката китайска хартия е способна да улови и най-малкото трептене, папиларните линии на повърхностите, мачкането, нанасянето на туш и изглаждането при подлепването на хартията играят водеща роля. Квадратът е основният мотив в отпечатването, като че ли през него Феникс поглежда в кладенеца, за да види насложени проблясъци на събития от далечни времена, кодирани в подсъзнанието му, от които, аха, да изплува образ. Той сякаш хвърля мрежи със смътната надежда да изплуват духовете на образи, за да бъдат уловени, и в най-добрите му работи се долавя техния дъх, тревожното очакване от появата им. В това е тяхната сила.

За изложбата в галерия „Резонанс“ Феникс Върбанов представя работи от различни периоди, но преобладават тези, правени през последните две години.

Изложбата се открива тази вечер в 18 часа. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета