Сменяме времето – местим часовника с 1 час напред - plovdiv.utre.bg

Сменяме времето – местим часовника с 1 час напред

25 март 2017, 13:09 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    pixabay.com

Първите дни поспивайте повече и не се товарете

Всяка година в неделя, през последната седмица на март, в 3 часа сутринта местим часовника с един час напред. Тоест 3:00 става автоматично 4:00. Тази пролет смяната на времето се пада на 26 март.

Минаваме към лятно часово време. Често промяната влияе и ни кара да се чувстваме уморени и изнервени. Смяната на  зимно с лятно часово време съвпада с периода на пролетната умора, което кара много хора да се чувствате изтощени и безжизнени. Така, вместо пролетта да ви окрилява и енергизира, се стига до апатия, главоболие, лека депресия, загуба на апетит, безсъние или сънливост, неработоспособност, раздразнителност, отпадналост.

Първата седмица е важна за адаптацията на целия организъм, припомнят психолози. Добре е да намалим оборотите и да спим по-дълго.

Биологичният часовник е този, който трябва да се адаптира към новото време и това обикновено се случва за около седмица до 10 дни. Всеки си изработва схема за справяне с промяната на часа.

Ето няколко съвета за добър сън и прилив на енергия в организма ви:

•Намирайте повече време за разходки на слънце и чист въздух, което ще доведе до повишаване нивата на мелатонин и ще ви ви зареди с витамин D.

•Спортувайте, тъй като движението е гаранция за добър и спокоен сън.

•Избягвайте храненето, и особено преяждането, няколко часа преди лягане, както и се стремете да ядете леки храни.

•Дори и да нямате навика да закусвате, хапнете нещо след ставане сутрин. Умереното, а не обилното, хранене действа разсънващо и енергизиращо. Ако нямате апетит, изпийте поне чаша хладка вода (може и с резен лимон).

•Приемайте богати на витамини храни (цитруси, зеленчуци, ядки) и добавки.

Обичайно през първата работна седмица след смяната на часа хората се чувстват по-различно. В този период сякаш хората по-бързо се уморяват, липсва им мотивацията, често се променя часът на заспиването, защото са нарушени биоритмите. След това всичко се нормализира.

Лятното часово време е въведено, за да се пестят разходи за осветление.

Често се твърди, че първият, който е предложил промяната на времето, е Бенджамин Франклин. Направил го е с писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г. Идеята му обаче била по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност искал парижани да стават и да си лягат по-рано.

За пръв път сериозно е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

В България е въведено на 1 април 1979 година.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета