Генералното консулство в Пловдив представи фотографска изложба на събитията от 15 юли - plovdiv.utre.bg

Генералното консулство в Пловдив представи фотографска изложба на събитията от 15 юли

10 февруари 2017, 17:47 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Община Пловдив

Преди същинското откриване с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите от събитията на 15 юли

Днес в Дома на културата „Борис Христов“ бе открита фотографска изложба на тема „15 юли – опитът за преврат“. Инициативата за експозицията в Пловдив, включваща общо 41 цветни фотоси е на Генералното консулство на Република Турция в града под тепетата. По покана на новия генерален консул г-н Хюсейин Ергани, гости от Пловдив и страната, сред които заместник-кметовете на община Пловдив Амелия Гешева и Георги Титюков, главния мюфтия,  представители на Анадолската информационна агенция, дипломати, политици, медии и неправителствени организации  уважиха събитието, открито лично от  Н.Пр. г-н Сюлейман Гьокче – извънреден и пълномощен посланик на Република Турция в София. Преди същинското откриване с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите от събитията на 15 юли.
„Има много уроци, които трябва да вземем от тези ужасяващи събития - каза посланик  Сюлейман Гьокче. – И ние не желаем това да се случи на никого повече, защото във всяка държава демокрацията живее не с оръжие, а със свобода на избора и личните права“. „ В 21 век демокрацията е религия и ценност, която определя живота ни. Тя не е национална, а глобална, затова фотоизложбата, отразяваща  събитията в Турция ще бъде показана и в чужбина,  като споделяне на голяма болка и голяма победа.”, каза още посланикът.  
Преди откриването, Н.Пр. г-н Сюлейман Гьокче проведе разговор с двамата заместник-кметове за предстоящото домакинство на Пловдив през 2019 година, когато градът ще бъде Европейска столица на културата. Той припомни, че Истанбул също бе домакин през 2010 година. „С вашия успех ние само бихме се гордели. Всичко, което е в наши ръце, считайте, че е и ваше”, обърна се дипломатът към заместник-кмета по култура и туризъм  Амелия Гешева. „Убедена съм, че ще е полезно за града ни да черпи организационен опит от Истанбул за подготовката на такова голямо и значимо събитие. Когато избирахме слогана на Пловдив за домакинството, неслучайно се спряхме на „Заедно” – защото от всички нас, независимо от пол, раса и религия, зависи да направим своето място по-добро за живеене, да споделим идеи и мечти”, отговори заместник-кмета Амелия Гешева.
Новият генерален консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и вицеконсула Волкан Танилдиз, който идва от департамента по култура в Анкара се договориха за среща в следващите дни, на която да обсъдят конкретни идеи и детайли около предстоящото културно сътрудничество. Новият генерален консул на Турция очаква завръщането на Кмета на Пловдив инж.Иван Тотев от отпуск, за да се представи официално по повод встъпването си в длъжност. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета