2017-та – ключова за „Пловдив 2019“ - plovdiv.utre.bg

2017-та – ключова за „Пловдив 2019“

08 февруари 2017, 15:20 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    фондация „Пловдив 2019“

Проектът е на международната сцена и той е лакмус за културната зрялост на българското общество и българската държава

Шест млн. лева са необходими на „Пловдив 2019“ за събитията и проектите, които трябва да стартират през 2017-та година. Тази година трябва да започне и планирането на откриващото събитие за 2019 –та. Само за него ще са необходими близо 2 млн. лева, това каза на пресконференция артистичният директор на фондацията Светлана Куюмджиева и допълни, че преговори трябва да започнат и за закриваща церемония и още няколко ключови събития за годината на титлата. От сумата 10 млн. евро държавно финансиране във фондацията все още не са постъпили средства.
С проектите, одобрени от първа сесия,  вече са сключени договори  и тяхното реализиране ще се осъществи посредством финансиране от община Пловдив. До март ще станат ясни и одобрените проекти от втора и трета сесия на отворените покани от програмата на „ Пловдив 2019“. С организациите трябва да бъдат сключени договори до средата на годината, за които държавното финансиране се оказва ключово.
„Искрено се надявам, че механизъм за това да бъдат отпуснати средства за съдържание ще бъде намерен“, каза членът на Управителния съвет на фондацията и зам.-кмет Амелия Гешева и допълни, че до момента общината води активни преговори за привличане на допълнителни средства за инфраструктурата в града.
Пловдив – Европейска столица на културата да бъде държавен приоритет без политически спекулации апелираха част от членовете на Управителния съвет на фондацията. „Сигурни сме, че Европейска столица на културата няма да се провали“, сподели Марияна Чолакова и допълни, че проектът е на международната сцена и той е лакмус за културната зрялост на българското общество и българската държава, допълни още тя.
През 2017-та година на фондация „Пловдив 2019“ и предстои да организира още отворени покани за ключовите проекти към програмата. През май ще се стартира четвърта сесия за развитието на Капана – квартал на творческите индустрии. Покани за участие с проекти предстои да бъдат обявени за Читалища,  Махала, Адата, Кирилизация.
Обучения и летен лагер за доброволци, съвместни проекти с други културни столици, повече от 15 форума за повишаване на капацитета на участниците в културния сектор и договаряне на спонсорски пакети с бизнеса са малка част от предстоящите дейности за 2017- та година на фондацията.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета