Изложба живопис на Миклош Мажарофф в галерия Пловдив - plovdiv.utre.bg

Изложба живопис на Миклош Мажарофф в галерия Пловдив

05 февруари 2017, 12:57 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Дружество на Пловдивските художници

Експозицията може да видите от 7 февруари в галерия „Пловдив” – фоайе на Общински съвет

ГАЛЕРИЯ „ПЛОВДИВ” НА ДРУЖЕСТВО НА ПЛОВДИВСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС НА МИКЛОШ МАЖАРОФФ. Експозицията може да видите от 7 февруари в галерия „Пловдив” – фоайе на Общински съвет.

Бащата на Миклош Мажарофф се преселва в Унгария през 1910-те години заедно с много други българи и подобно на повечето от тях се занимава с градинарство. Синът му, Миклош Мажарофф, още от детските си години научава български език и се запознава с културата на родителите си. Художественото си образование започва през 1947 г. в Народния колеж „Янош Над Балог” в Надмарош. Продължава образованието си в Художествената академия. През 1953 г. започва работа като художник в Офицерската логистична школа. Следващите няколко години са период на творчески търсения за него, в който особено важна роля е отделена на проучванията, насочени към идентитета и българския произход на семейството. Така се стига и до пътуването, чиято цел е България. През 1956 г. Мажарофф прекарва близо година в България, където се запознава с бъдещата си втора съпруга. През 1958 г. се завръщат в Унгария и се установяват окончателно в Мишколц. Животът и творчеството на художника и графика Миклош Мажарофф са тясно свързани с град Мишколц.

Пейзажът на Северна Унгария, жителите на областта Боршод, хората на обикновения физически труд са постоянни теми в творчеството му. "У дома се научих да виждам и да обичам красотата на природата, да ценя стойността на цветята, вълшебството на цветовете" – споделя художникът. С баща българин и майка унгарка, Миклош посещава България чак на 27 години, но това веднага се усеща в творчеството му - във все по-задълбочаващата се привързаност към топлите тонове на балканския и средиземноморския пейзаж. 

ЕКСПОЗИЦИЯТА ГОСТУВА В ПЛОВДИВ БЛАГОДАРЕНИЕ НА УНГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ от 7 до 28 февруари 2017 г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета