Изложба с мозаечни пана и хорови изпълнения представиха в Малката базилика - plovdiv.utre.bg

Изложба с мозаечни пана и хорови изпълнения представиха в Малката базилика

06 декември 2016, 11:08 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    ОИ "Старинен Пловдив"

Изложбата „Християнското наследство – образи и символи” може да бъде посетена до 10-ти януари

Изложба с мозаечни пана - „Християнското наследство – образи и символи” на Ирена Янчева бе открита изложба в Малката раннохристиянска базилика.Събитието е част от програмата на ПРАЗНИЦИ НА СВЕТЛИНАТА И НАДЕЖДАТА В СТАРИЯ ГРАД НА ПЛОВДИВ.
Авторката е вдъхновена от света на мозайките още в нейния роден град Пловдив. По-късно се обучава в Торонто при известните художници на мозайки Акрам и Фадиа Габра.
В настоящата изложба тя представя 3 икони и 8 антични орнаменти в съвременен дизайн, като изработва тези творби за 4-5 години.
Самите икони са свързани с обичани български светци. Първата е на Света Великомъченица Злата Мъгленска (1785г.). Втората е на Свети Йоан Рилски Чудотворец (876-946г.) и третата- на Свети Великомъченик Пантелеймон, създадена по образец на иконата от 13-ти век- Православния манастир „Света Екатерина”, Синайски полуостров, Египет.Изработката им е направена в духа на античната традиция-като техника, цветове и излъчване.
Осемте творби с геометричен дизайн представляват антични орнаменти, чиято символика е възприета още през раннохристиянската епоха, но съществува и до днес.Изобразени са следните фигури: равно-раменен православен кръст, детелина, квадрат-меандър, осмоъгълник-розета, осмоъгълник-античен килим, осмоъгълник-геометрична решетка, традиционен български орнамент (18-19 в.) и български традиционен текстил (18-19 в.).
„Изложбата е част от една установена традиция с много позитивен характер на Общински Институт „Старинен Пловдив”. Щастлива съм, че мои творби са включени в ПРАЗНИЦИТЕ НА СВЕТЛИНАТА И НАДЕЖДАТА В СТАРИЯ ГРАД НА ПЛОВДИВ.По този начин можем да направим древното изкуство видимо за нашите съграждани, както и да съхраним и продължим традицията на нашите предци на Балканите и Средиземноморието”, сподели Ирена Янчева.
„Уникално е, че заедно с античните мозайки, правени преди столетия в Малката раннохристиянска базилика, виждаме мозаечните творби на един съвременен автор, който представя своето виждане и духовната връзка с Античността”, каза заместник-директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Светлозар Чичиков. След официалното откриване на изложбата, публиката се наслади на прекрасните изпълнения на „Хор на пловдивските момчета” , с диригент Милка Толедова и клавирен съпровод Юлия Петрова.
Малчуганите изпълниха няколко песни: „Богородице дево” (анонимен автор) ; две ноктюрни по стихове на италианския поет Пиетро Метастазио- „Прекрасни лъчи” и „Две обични зеници” (композитор- Моцарт) ; „Елхови лес” (популярна немска коледна песен) ; „Santa Claus is coming to town” („Дядо Коледа пристига в града”, композитор- Джон Куутс), в аранжимент на Милка Толедова.
Изложбата „Християнското наследство – образи и символи” може да бъде посетена до 10-ти януари 2017 г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета