Празници на светлината и надеждата в Стария град - plovdiv.utre.bg

Празници на светлината и надеждата в Стария град

29 ноември 2016, 13:44 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    ОИ "Старинен Пловдив"

Тази година са включени наистина разнообразни по своя характер събития

Това заглавие традиционно се повтаря вече няколко години подред, защото по естествен начин стана ”наше” – на хората от Стария град, на всички пловдивчани и гости на града. Защото няма по-вълнуващо нещо да застанем заедно – малки и големи, на 1-ви декември, от 17.30 ч., пред елхата на Лапидариума, да запалим светлинките и да дадем старт на съпътстващите предколедни прояви на прага на 2017 г.
Инициатори на тази хубава традиция са почетният консул на Република Армения,   г-н Ехиязар Узунян, който ще запали и първата светлинка на елхата, Общински институт „Старинен Пловдив”, Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив, фондация „Пловдив 2019” и община Пловдив. На събитието ще присъстват официални гости от посолствата на Репулика Чехия и Република Словакия в България и представители на общностите в града.
И ако слънчевата светлина намалява през декемврийските дни, то тя се увеличава в душите на хората преди Рождество. Така е било векове наред, така е и днес. И надеждата е кацнала на рамото ни, само че не винаги я виждаме. През тези дни обаче е различно.  Програмата на коледните празници в Стария град ясно доказва това. Надсловът може да се повтаря, но не и инициативите. Тази година са включени наистина разнообразни по своя характер събития, засягащи светлината, хляба, християнските образи и символи, фотографията и разбира се, музиката.
В Балабановата къща ще има отгласи от Средновековието. От 15 ч. на 1-ви декември Мария Шуманска ще покaзва как се правят рязани свещи – изкуство, повлияно от бароковите форми на XVI  век и „запазена марка” на венецианските майстори. Малко      по-късно, от 16 ч., пак там ще бъде открита изложба с информационни пана и фотоси „Карел IV – владетелят, държавникът и неговата епоха”, посветена на 700 г. от рождението на чешкия и немски крал и Римски император. Посетителите ще се докоснат до всестранно развитата личност на Карел IV, ще видят архитектурните шедьоври от неговото време, ще надникнат в средновековния свят и чрез научно-популярните текстове в една книжка, посветена на бележитата годишнина. Изложбата ще бъде до 9-ти януари 2017 г.
В къща Недкович ще се завърнете към българската традиция с изложбата „Коледен кът” на обредни хлябове и коледни сувенири. Дългогодишният педагог Дорка Четрафилова и клуб „Здраве” ще представят магията на хляба - от месенето до символиката му. Освен това посетителите ще видят традиционни коледни картички и украса. Изложбата ще бъде открита на 3-ти декември и ще продължи до 6-ти януари 2017 г.
На 5-ти декември Малката християнска базилика приютява изложба с мозаечни пана - „Християнското наследство – образи и символи” на Ирена Янчева. Авторката е  вдъхновена от света на мозайките още в нейния роден град Пловдив. По-късно се обучава в Торонто при известните художници на мозайки Акрам и Фадиа Габра. А в настоящата изложба представя своето авторско виждане за много древни символи. Изложбата може да бъде посетена до 10-ти януари 2017 г.
Малката коледна разходка във времето и пространството ще завърши с концерт на словашкия ансамбъл „Челомания” на 8-ми декември от 19 ч. в Балабановата къща. Концертът е организиран от посолството на Република Словакия по повод приключването председателството на Словакия на Съвета на ЕС. Известните челисти Йозеф Луптак, Йозеф Подхорански, Евген Прохац и Ян Славик ще изпълнят адаптации и оригинални композиции, създадени за ансамбъла. Репертоарът им включва произведения от барока до наши дни.
Светлина и надежда 2017
01.12.16 г. /четвъртък/ - 15:00 ч., Балабанова къща, Дълбока зала
„Светлината през вековете“ – изработка на коледни свещи с демонстрация
 на венецианска карвинг  техника.
01.12.16 г. /четвъртък/ - 16:00 ч., Балабанова къща, Дълбока зала
Изложба и представяне на книга  „Карел IV – владетелят, държавникът и
неговата епоха“. 
Изложбата може да разгледате до 09.01.17 г. /понеделник/.
01.12.16 г. /четвъртък/ - 17:30 ч.,  Лапидариум
 Да запалим заедно светлините на празничната елха в стария град!
Почетният консул на Република Армения, ОИ “Старинен Пловдив”,
Сдружение на чехи, словаци и приятели -Пловдив, фондация “Пловдив 2019”
и община Пловдив канят всички желаещи на тази хубава традиция.
С участието на вокален състав “Контраст” - СУ “Св. св. Кирил и Методий”,
вокална група към ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджиян“ и представители
на различните общности в града.
03.12.16 г. /събота/ - 11:00 ч., Къща Недкович
“Коледен кът“ – изложба на обредни хлябове и коледни сувенири, с участието
на клуб „Здраве“ с ръководител Дорка Четрафилова.
Изложбата може да разгледате до 06.01.17 г. /петък/.
05.12.16 г. /понеделник/  - 17:30 ч., Малка Базилика
“Християнското наследство – образи и символи“ – изложба на мозаечни пана
с автор Ирена Янчева под музикалния съпровод на“Хор на пловдивските
момчета”, с диригент Милка Толедова.
Изложбата може да разгледате до 10.01.17 г. /вторник/.
08.12.16 г. /четвъртък/ - 19:00 ч., Балабанова къща
“Челомания“ - концерт по повод приключване на председателството
на Словашката република на Съвета на ЕС. Вход свободен!Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета