Приключи първата работна среща на международна организация China – CEEC’s Dance Cultural Union 16+1 - plovdiv.utre.bg

Приключи първата работна среща на международна организация China – CEEC’s Dance Cultural Union 16+1

18 октомври 2016, 08:14 | plovdivutre.bg
  • Снимка:
    Пресцентър

Първата работна среща на новоучредената международна организация China – CEEC’s Dance Cultural Union 16+1, която включва 16 държави от Централна и Източна Европа и Китай се състоя в Пловдив.

Събитието бе открито от заместник-министъра на културата Боил Банов, заместник-кмета Амелия Гешева, президента на Танцовата академия в Пекин - Гуо Лей, директора на Фондация ЕДНО за култура и изкуства – Асен Асенов.

Градът ни е европейският домакин на организацията до края на 2019.

Припомняме, че Международната платформа беше учредена през май тази година в Китай от различни организации в 17-те държави. Тогава бе решено, че ще има две седалища – в Пекин и в Пловдив. Пловдив ще бъде европейският домакин на организацията до края на 2019г., а след това, на ротационен принцип, седалището ще се премести в друга държава от Централна и Източна Европа.

На първата работна среща, в града под тепетата беше обсъдена стратегията за развитието на CHINA-CEEC’s DANCE CULTURE UNION 16+1, както и конкретни проекти за следващите години. Присъстващите страни избраха Борд на организацията, който ще представлява съюза.  

От българска страна за член на Борда бе избран Асен Асенов, директор на Фондация ЕДНО за култура и изкуства. Присъстващите 11 европейски държави избраха и двама съ-президенти на организацията. Това са Наташа Заволошек от Словения, директор на Exodos Festival for Contemporary Stage Arts, която ще представлява европейските държави и Гуо Лей - от китайска страна.   

Основната цел на CHINA-CEEC’s DANCE CULTURE UNION 16+1 е обмен в областта на танца  и създаването на общи проекти, които да подкрепят развиването на това изкуство в страните учредителки. Именно в този контекст, организацията взе решението да участва в културната програма на град Пловдив - Европейска столица на културата - 2019. 

Домакин на срещата в Пловдив беше Фондация ЕДНО за култура и изкуства, с подкрепата на Министерството на културата на Република България и Община Пловдив. За официалното събитие на 16 октомври в града под тепетата пристигнаха 25 участници от Китай и Европа – представители на академии, институти, фестивали и театри за танц с голям опит в организацията и реализацията на големи културни продукции.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета